Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

И Канада може да експериментира с безусловен базов доход

Пилотен проект предвижда въвеждането му за щата Онтарио

Дискусии за безусловен базов доход (ББД) има отдавна. Но дори и ако много държави обмислят това в момента, нито една страна действително не е въвела безусловния основен доход на практика.

Това обаче може да се промени скоро. Както пише Quarz.com, канадският щат Онтарио възнамерява да пусне подобен пилотен проект.

Както става ясно от проектобюджета за 2016 г., в рамките на проекта някои граждани на щата трябва да получават ББД. С експеримента трябва да се установи дали „безусловен базов доход може да надгради успехите, които са били постигнати чрез политиката на минимална работна заплата и по-високите обезщетения за деца, и да предложи по-голяма стабилност и предвидима подкрепа за днешния динамичен пазар на труда". Пилотната програма е част от по-широкообхватен пакет от мерки, с които следва да се създадат по-хуманни условия в канадската провинция.

Дали ББД означава благосъстояние за всички? Не е задължително. Критици на проекта се съмняват във възможността за финансиране на тази радикална реформа за социални помощи. За да се поемат разходите, са нужни огромни повишения на данъците и съкращения на други социални програми. 

Още по темата

Същевременно изниква и темата за получателите на този ББД. Кои са тези хора? Критиците се опасяват, че хората, които ще получават тези пари, няма да са мотивирани да си търсят работа. Така реформата не би изпълнила целта си, защото идеята зад въвеждането на безусловен базов доход е да се даде възможност на хората да приемат и по-слабо платени работни места.  

В последните месеци подобна идея се дискутира и в други страни, сред които Финландия, Швейцария, Германия и др. На 5 юни швейцарците ще гласуват на референдум предложение, според което всеки швейцарец ще получава 2 500 швейцарски франка (2 450 долара) месечно, без значение дали работи, или не.

По-рано идеята възбуди обществени дискусии през декември, когато се появи информация, че властите  във Финландия обмислят въвеждане на т.нар. Основен национален доход (безусловен базов доход) в размер на 800 евро, който да се изплаща месечно на всеки гражданин и да е освободен от данъци. Предложението е на държавната агенция за социално осигуряване (Kela) и то предполага този основен доход да замени всякакви други помощи. Тези 800 евро ще бъдат изплащани на всеки пълнолетен гражданин, независимо дали има други доходи, или не.

Темата за въвеждането на безусловен базов доход е широко дискутирана и в България. Според повечето критици, сред които и икономистът Стоян Панчев, подобен вид подпомагане изкривява стимулите за работа – големи групи от населението ще бъдат насърчавани да не работят, а да чакат управляващите да се грижат за тях.

Трябва да се отчете и цената на това преразпределение. Въвеждането на ББД, или на минимална работна заплата от например 800 лв., ще доведе до затварянето на всички малки хотели и магазини, което означава огромна безработица. Бизнесът освен това ще си изнесе производството – в ЕС или извън него, смята Божидар Данев от БСК.

Сред застъпниците на идеята е Тони Баждаров, предприемач с 22-годишен опит в търговията. "ББД от една страна е спасителен пояс за всички хора. Ако човек не работи по една или друга причина – намира се в детска възраст или пък е пенсионер, той получава доход,  който му осигурява достоен живот. Но тъй като всички хора са равни, този доход се полага на цялото население, в това число и на работещите. От друга страна ББД е един пазар за стоките и услугите, които са включени в базовия пакет", каза той в интервю за Investor.bg.

Какво е Вашето мнение за въвеждането на ББД? Пращайте мненията си на info@investor.bg. Авторите на по-интересните материали, които публикуваме, ще получат книга на икономическа тематика.
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (114)

   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9| 10| 11| 12    
0
 
0
 
114
преди 6 години
Няма профилна снимка
Лавината се засилва, сега и втора подопечна на Великогритания (Нова Земандия) ще 'експериментира':http://***.independent.co.uk/news/world/australasia/new-zealand-plan-to-give-everyone-a-citizens-wage-and-scrap-benefits-a6932136.html
0
 
0
 
113
преди 6 години
Няма профилна снимка
Поредната човешка утопия в нова опаковка...
0
 
7
 
112
khao до: panther
преди 6 години
Няма профилна снимка
и работата в държавната администрация е безусловен базов доход за някой :)
1
 
1
 
111
khao до: deant
преди 6 години
Няма профилна снимка
ае сега новините ... те не са извор на информация, и не е баш да се стреля без причина, антидепресантите ги споменах преди малко да не се повтарям. и по другите места в африка има стрелби, има битки с брадви по руските пътища.. тнт.. просто сега те облъчва от всякъде, но не мисля че работата е по лоша ... ето пример с катастрофите с жертви... колко били много, ама реално са по малко от преди 20 год, че и от преди 10.. да не говорим че жертвите сега са три пъти о малко от 80-те.. обаче телевизията друго говори.
0
 
5
 
110
преди 6 години
Няма профилна снимка
Американските купони за храна са си точно частичен базов доход. При това САЩ са една от "най-десните" демокрации, по много социални показатели са по-близко до латинска америка отколкото до западна европа.Социалните систами на скандинавия и канада са много по-развити от американската.
   1| 2| 3| 4| 5| 6| 7| 8| 9| 10| 11| 12    

Още от Други
След повишаването на лихвите през първото полугодие пътят е все нагоре