Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Инфлацията се ускорява навсякъде, но най-зле е в Латинска Америка

Разходите за живот в региона ще приключат годината с ръст от над 10%, което е най-високото ниво в глобален план

Инфлацията се ускорява навсякъде, но най-зле е в Латинска Америка

Снимка: Bloomberg LP

Инфлационните шокове предизвикват болка в цял свят, но никъде положението не е толкова лошо, колкото в Латинска Америка, пише Bloomberg.

Ръстовете на цените надвишават целите на държавните ръководители във всички големи икономики от региона, като годишната инфлация този месец достига 6% в Чили, 6,2% в Мексико, 10,7% в Бразилия и цели 52% в Аржентина.

Големи банки на Wall Street прогнозират, че средният ръст на разходите за живот в Латинска Америка ще приключи годината на ниво от над 10%, най-високото в глобален план, и предвиждат, че натискът върху потребителските цени ще продължи и през по-голямата част от 2022 г.

Най-тежката инфлация в света се прибавя към проблемите, които Латинска Америка вече търпи като един от най-тежко пострадалите региони по време на пандемията. И макар че фискалната подкрепа беше безпрецедентна в много страни от континента, на повечето места тя съвсем не е толкова щедра като в САЩ, Германия или Япония.

Сега, когато регионът излиза от най-тежката си икономическа криза от два века насам, латиноамериканците очакват нисък растеж и бърза инфлация. Икономическата катастрофа вече се превърна в пречка пред усилията за намаляване на бедността и също така може да стимулира миграцията и изтичането на мозъци – служители, пострадали от загубата на покупателна способност, е по-вероятно да се насочат към САЩ в търсене на по-добри перспективи.

Още по темата
Централните банки в Латинска Америка готвят едни от най-агресивните повишения на лихвите в света в отговор на инфлацията, но до момента не са направили много, за да успокоят очакванията за продължаващ ръст на цените. Един от проблемите е, че двигателите на инфлацията – неща като глобалното затруднение на корабоплаването и по-високите цени на суровините, едва ли ще бъдат преборени с по-високи лихви. Но друг проблем, специфичен за региона, е самоизпълняващото се пророчество, че нещата ще се влошават още повече. Тези очаквания са подкрепени от бързия ръст на цените през последните десетилетия.

„Сътресенията при предлагането не могат да бъдат преборени с парична политика. Латинска Америка има по-дълга история с инфлацията от повечето страни и това оказва определено влияние върху очакванията. Хората си спомнят тези години“, коментира Андре Лоес, главен икономист за Латинска Америка в Morgan Stanley в Сао Пауло.

Годишната инфлация в региона ще досигне 10,6% тази година, сочат прогнози на Citigroup, а данните на Morgan Stanley за шестте най-големи икономики също показват ръст на цените от над 10%. Средната прогноза на икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, показва, че инфлацията в Латинска Америка ще достигне средно 11,9% и 10,4% тази и следващата година, най-бързия темп на почакване на цените в света.

Последиците могат да бъдат видени навсякъде в региона. В Бразилия цените на пилешкото месо и на яйцата са нараснали с 29% през октомври спрямо година по-рано. В Мексико газът за битови нужди е поскъпнал с 8,2% спрямо предходния месец.

Песимизмът намира отражение и на пазарите. В Бразилия трейдърите вече очакват лихви от 12% през 2023 г., което би било най-високото ниво от 2017 г. насам. Двегодишната балансова норма на инфлацията (прогноза за ръста на цените въз основа на доходността по облигациите) достигна 5,08% в началото на ноември, което е доста над целта на централната банка за 3%, въпреки че се забави спрямо връхната си точка. Дългът, деноминиран в местни валути на шестте най-големи икономики в Латинска Америка, е изгубил 15% тази година, сочи индекс на Bloomberg.

Един от най-неприятните елементи от ситуацията е, че ръстовете на лихвите и на цените на износните суровини не подкрепят местните валути. Вместо това валутите на Чили, Колумбия и Аржентина отбелязват спад от най-малко 10% тази година, а мексиканското песо и бразилският реал поевтиняват по-леко.

Ускоряването на инфлацията засили натиска върху правителствата в Латинска Америка да ударят спирачка на разходите и да намалят бюджетния дефицит в момент, когато нетърпеливите жители на региона настояват за повече подкрепа.

Цените на потребителските стоки в Чили достигнаха 12-годишен връх отчасти заради растящото търсене на електроника и нови коли. В Колумбия правителството предложи данъчна реформа, която предизвика толкова остри критики, че финансовият министър беше принуден да подаде оставка. Бразилия обсъжда промени в тавана на разходите си, за да позволи нови парични преводи.

С наближаването на президентските избори в Бразилия и Колумбия догодина не би било изненадващо, ако правителствата изберат креативни начини за контрол на последиците от ръстовете на цените върху избирателите. Бразилия, например, обсъжда субсидии за бензина.

Независимо от фискалните перспективи едва ли някоя от основните икономики в Латинска Америка ще достигне целта си за инфлацията тази година. Бразилия и Мексико, които са най-големите икономики в региона, вероятно ще завършат 2021 г. с два пъти по-висока инфлация от целите си.

Бразилия повиши лихвите с 5,75 процентни пункта от март, второто по големина увеличение в света. Чили започна затягането на паричната политика едва през юли, но вече е повишила лихвата си с 225 базисни пункта. Колумбия е прибавила 75 базисни пункта към бенчмарковата си лихва, а Мексико - 100 базисни пункта.

Кризата с инфлацията в Латинска Америка е само още един фактор, който ще натежи върху растежа и намаляването на бедността през идните години, смятат икономисти от Goldman Sachs начело с Алберто Рамос.

С влошаването на социалните перспективи след пандемията „старите врагове, ниският ръст и високата инфлация се завръщат“, писаха те неотдавна.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

2
 
2
 
9
abdul до: Dr. Vatnikov
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Изпусна за крим да кажеш :-)) ама президента не изпусна..Иначе си прав, да..в европа няма ресурси. хахах.. ама в чили..?
4
 
4
 
8
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Прави ли ви впечатление, че про-кремълския слугинаж пее едни и същи глупости: Антиваксъри, Ресурси имало, Украинците и поляците били гадни, Зеленото било гадно, Соларната енергия била гадна, Електрическите коли били гадни, Въгшищата петрола и газа били супер и глобалното затопляне било лъжа...общо взето целия мурзиляж пее в хор песента, която защитава интересите на кремъл, от политически до икономически. Жалка трупа празноглави, но устати лузъри.
1
 
3
 
7
abdul до: Боян
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Хаха къде няма ресурси? В Чили?
1
 
2
 
6
Боян до: nkavrakov1982
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Първо аз съм по-голям от теб като гледам, второ допреди 10 години имаше един милярд основно бели дето живееха охолно без проблеми щото другите 6 милярда им стигаше малко да са оцеляват. От поне 20 години белите държави харчеха като луди за да поддържат нереалния си стандарт и нямаше инфлазия, защо??? Ами тия пари отиваха в бедните държави и там стандарта на живот започна да се покачва с невероятно темпо и консумацията на редица ресурси започна да се увеличава ударно както и бълването на въглерод тровенето на планетата достигна невъобразими размери, вече навсякъде е ***, защото белите компании са стриктни е европа и САЩ, но безмилостни в бедните държави. Но това вече няма как да се случва с момента богатите продължават да печатат измислени пари, а бедните да консумират все повече. Когато богатите спрат да консумират като ненормални и да бълват пари към бедните държави ще се спре инфлацията иначе вече чашата е преляла и няма спиране.
3
 
2
 
5
nkavrakov1982 до: Боян
преди 2 седмици
Пълни глупости.Я ми обясни как така за едни 12 месеца от 2020 година изведнъж ресурсите свършиха?Дори да приемем че са оскъдни и вече има недостиг така наречения преход не се прави от днес за утре и не така рязко..И ще ти кажа още нещо,в историята такива огромни преходи винаги са били съпроводени с войни.Когато търговията спре,започва войната има една приказка,така че се моли да няма война защото твоето поколение дори не може да сглоби и разглоби един Калашников..

Още от Други
Разследването на взрива в пристанището на Бейрут остава в патова ситуация