IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран показа балистична ракета на годишнината от превземането на посолството на САЩ

Смята се, че ракетата "Сиджил" е с двигател на твърдо гориво и има обхват около 2000 км

15:51 | 04.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Иран демонстрира днес ракета "земя-земя" като част от празненствата за годишнината от превземането на американското посолство и заложническата криза през 1979 г., предаде Асошиейтед прес. 

Няколко хиляди души се стекоха при бившето посолство, където бе изложена ракетата "Седжил". Смята се, че тя е с двигател на твърдо гориво и има обхват около 2000 км. Това е първият случай, когато иранските военни показват ракета на подобни годишни чествания. 

Секретарят на Върховния комитет за национална сигурност Али Шамхани произнесе реч, в която увери множеството, че каквито и санкции да наложи САЩ на ислямската република, те ще бъдат "неефективни". Той окачестви САЩ като "вечния враг на Иран" и заяви, че президентът Доналд Тръмп "няма властта да осъществи блъфовете си", което се осъзнава и в Северна Корея, и в Иран.

След Ислямската революция в Иран, свалила през 1979 г. режима на шах Мохамад Реза Пахлави, няколкостотин студенти окупират посолството на САЩ и държат като заложници 52-ама американци в продължение на 444 дни. Оттогава между Вашингтон и Техеран няма дипломатически отношения.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още