IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай скоро може да стане по-голяма ядрена заплаха за САЩ от Русия

Това ще се случи през следващите няколко години, прогнозира генерал-лейтенантът на ВВС на САЩ Томас Бюсие

14:49 | 28.08.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL</em></p>

Снимка: EPA/PAVEL GOLOVKIN / POOL

В разгара на бързото натрупване на ядрени оръжия Китай скоро ще надмине Русия като най-голямата ядрена заплаха за САЩ, заяви в петък висш американски военен служител, предупреждавайки, че двете страни нямат механизми за предотвратяване на неправилната комуникация, пише Bloomberg TV Buulgaria.

Генерал-лейтенантът на ВВС на САЩ Томас Бюсие, заместник-командир на стратегическото командване на САЩ, което надзирава ядрения арсенал на страната, заяви, че развитието на ядрения капацитет на Китай „вече не отговаря“ на публичните изказвания, че страната иска да поддържа минимален ядрен капацитет за предотвратяване на атаки.

„Ще има безвъзвратен момент, в който броят на заплахите, представени от Китай, ще надхвърли броя на заплахите, които в момента представя Русия“, каза Бюсие пред онлайн форум.

Той каза, че това няма да се основава единствено на броя на складираните от Пекин ядрени бойни глави, но и на това как те са „оперативно разположени".

„Това ще се случи през следващите няколко години“, каза Бусиер, цитиран от Ройтерс.

За разлика от Русия САЩ нямат никакви договори или механизъм за диалог с Китай по този въпрос, за да „облекчат всякакви погрешни схващания или объркване“, добави той.

Коментарите на Бюсие стават факт, когато САЩ се опитват да пренаредят външната си политика, за да поставят по-голям акцент върху Индо-Тихоокеанския регион, за да се противопоставят на нарастващата икономическа и военна мощ на Китай.

Държавният секретар на САЩ Антони Блинкен изрази дълбока загриженост от нарастващия ядрен арсенал на Китай по време на среща с външните министри на азиатските страни и партньорските държави в началото на август.

Докладите на мозъчните тръстове, базирани на сателитни изображения, казват, че Китай изглежда изгражда стотици нови силози за ядрени ракети, а Вашингтон обвинява Пекин в бойкот на преговорите за ядрени оръжия.

Пекин казва, че неговият арсенал е по-малък от този на САЩ и Русия и че е готов за диалог, но само ако Вашингтон намали ядрените си запаси до нивото на Китай.

В доклад от 2020 г. до Конгреса Пентагонът изчислява, че оперативните запаси на ядрените бойни глави на Китай са „малко над 200“, но броят им ще се увеличи минимум два пъти, тъй като Пекин разширява и модернизира своите сили.

Според информация на Държавния департамент, към 1 март САЩ са разполагали с 1357 ядрени бойни глави.

Напредъкът на Китай в ракетните технологии за доставяне на тези бойни глави също е загриженост за Съединените щати, а Бюсие заяви, че Китай миналата година е изпитал повече възможности за балистични ракети, отколкото останалата част от света, взета заедно.

Продължението на материала може да прочетете на сайта на Bloomberg TV Buulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
АнтиФъшкист
преди 2 години
Наркоман и ти се някуй ги заплашва. Нищу, чи саму те грабят и избиват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още