IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият Афганистан: Европа трябва да се заеме сериозно с отбраната

Америка ще бъде разбираемо сдържана да се меси в бъдещи кризи, особено когато интересите на САЩ не са пряко засегнати, според анализ

22:00 | 18.08.21 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH</em></p>

Снимка: EPA/HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH

Трагичният ход на събитията в Афганистан трябва да послужи като сигнал за събуждане на Европейския съюз (ЕС). Когато САЩ едностранно решиха да прекратят присъствието си в страната, Европа нямаше друг избор, освен да последва примера. Тъй като Афганистан падна бързо под ръководството на талибаните, всичко, което ЕС можеше да направи, беше да стои отстрани, безпомощен.

Лидерите на континента нямат средствата да изпратят сили в Афганистан дори и да искат да го направят. Това изобличава не само провала на 20-годишната мисия на САЩ и НАТО, но и провала на подхода на алианса след 11 септември що се отнася до отбраната на Европа, пише Макс Бергман, старши сътрудник в Центъра за американски прогрес и бивш старши съветник в Държавния департамент от 2011-2017 г., за онлайн изданието Politico.eu.

През последните няколко години в Брюксел се водеха сериозни разговори за „геополитическа комисия“ и „европейска стратегическа автономия“. Като цяло ЕС харчи толкова за отбрана, колкото Русия и Китай, и въпреки това му липсват основните военни способности за поддържане на бойни операции в чужбина без помощта на САЩ.

Европа не разполага с възможности да зарежда гориво във въздуха, нито с въздушни и морски превозни средства, необходими за разполагане на сили. Европа няма и способности за разузнаване и наблюдение, необходими за съвременната война, или логистика, за да поддържа бойни сили. Дори в Сахел, където Франция ръководи сили на ЕС, САЩ осигуриха критичната поддръжка.

Намаляването на европейската зависимост от американската армия може да изглежда ненужно, тъй като това е установена реалност от над 75 години. Развитието на тези способности е скъпо, отнема много време и разтегнало способностите на всяка отделна европейска държава, поради което през последните две десетилетия не е постигнат особен напредък на този фронт.

Разминаването между Европа и САЩ се увеличава. САЩ с право се тревожат, че Европа не приема Китай достатъчно сериозно. От своя страна европейците с основание се притесняват, че Вашингтон проявява малка загриженост за все по-несигурния регион.

По време на дебатите за изтеглянето от Афганистан във Вашингтон почти не се обърна внимание на потенциалното въздействие върху Европа - въпреки че предстоящата бежанска криза може сериозно да засегне Европа и нейните сили на място. Европейците имат право да се чувстват пренебрегнати, но Вашингтон е наясно, че ЕС няма какво повече да предложи. Ако европейските лидери имаха способността да действат автономно и бяха предложили да поемат мисията за подкрепа, САЩ можеше и да се развълнуват.

Европейската стратегическа автономия не е свързана с отделянето на Европа от САЩ; става въпрос за Европа, която може да действа, когато САЩ не са заинтересовани от това. Става по-лесно да се видят сценариите, независимо дали в Близкия изток или Северна или Западна Африка, където сигурността и интересите на ЕС са застрашени, но САЩ няма почти никакъв интерес да действа.

Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
скандално тъъъп си, хахахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кво му обясняваш на тоя кисел дъртак, той турски ник си е сложил, ти очакваш за европеец да се счита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 2 години
ЕС трябва да започне от контрола на границите и недопускането на всякави от.репки, които са си вдигнали ча.лмите и решили да се заселят в Европа. Като за начало. Орбраната я оставете засега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
И най-скъпото!!! И дете с потвърден синдром на Даун може да сметне, че при $700 млрд. годишнни разходи за отбрана, поне 2/3 от тази сума не са за техника и въоръжение, щото целият годишният оборот на 5-те гиганта на ВПК на САЩ се движи между 100 и 150 млрд. - това общо, с продажбите навън. Най-скъпото нещо в една армия е издръжката и обучението на личния състав, особено в съвременните високотехнологични армии. Сама хора с празни тикви, които не са помирисвали армия могат да оспорват това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
doba
преди 2 години
'Най скъпо в армията билио хората'Не най-скъпо, а най-важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Кво ми обесни, не разбрах. Най скъпо в армията билио хората-ЕС има сто пъти повече пари от Русия и достатъчно да се конкурира с Китай. Точка. И тъй като се обръщаш на- вие европейците, предполагам си азиатец, най вероятно турчин или мюсулманин от някой мюсулмански катун. Да те питам кво правиш тук при нас като не ти харесва. Защо не си стоиш в Афганистан, Турция или Русия. Аз никога не бих отишъл да живея по ващи земи, да уча езика ви или да коментирам в някой от ващи форуми със такива като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
george353
преди 2 години
Прав си доба, армия за трилион долара и 20г местене на прахоляка с резултат: талибани въоражени с Blackhawk choppers и вълна от бежанци с неясни намерения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
Понеже си най-умният тук след видинския Айнщайн, ще ти обясня, че не воюват оръжията, а хората. Най-скъпото нещо в армията са хората - добре въоръжени, добре обучени, мотивирани и в достатъчни количества. Когато отделите в Европа достатъчно пари, за да плащате за такавя жива сила, ще видите, че вече нямате кинти за зелените блянове на Зелю и за още милион лиготии, с които великите ви икономики ви даряват и с които толкова се гордеете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
(Нещо не разбирам. Или авторът на статията не разбира. Или всички не разбираме. )Да, това, което не разбирате, е смисълът на заглавието на статията, а именно в частта му - (Следващият Афганистан). Следващият Афганистан ще бъде Европа, когато УСА по неква причина реши (или му се наложи) ударно да си дига катуна от тук. ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Най-силната армия в Света - хамериканската 20г налага ред със сила в Афганистан. Резултат - 0 (НУЛА). Понякога само бухалката не помага, трябва и акъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още