IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващият Афганистан: Европа трябва да се заеме сериозно с отбраната

Америка ще бъде разбираемо сдържана да се меси в бъдещи кризи, особено когато интересите на САЩ не са пряко засегнати, според анализ

22:00 | 18.08.21 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: EPA/HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH</em></p>

Снимка: EPA/HAUKE-CHRISTIAN DITTRICH

Трагичният ход на събитията в Афганистан трябва да послужи като сигнал за събуждане на Европейския съюз (ЕС). Когато САЩ едностранно решиха да прекратят присъствието си в страната, Европа нямаше друг избор, освен да последва примера. Тъй като Афганистан падна бързо под ръководството на талибаните, всичко, което ЕС можеше да направи, беше да стои отстрани, безпомощен.

Лидерите на континента нямат средствата да изпратят сили в Афганистан дори и да искат да го направят. Това изобличава не само провала на 20-годишната мисия на САЩ и НАТО, но и провала на подхода на алианса след 11 септември що се отнася до отбраната на Европа, пише Макс Бергман, старши сътрудник в Центъра за американски прогрес и бивш старши съветник в Държавния департамент от 2011-2017 г., за онлайн изданието Politico.eu.

През последните няколко години в Брюксел се водеха сериозни разговори за „геополитическа комисия“ и „европейска стратегическа автономия“. Като цяло ЕС харчи толкова за отбрана, колкото Русия и Китай, и въпреки това му липсват основните военни способности за поддържане на бойни операции в чужбина без помощта на САЩ.

Европа не разполага с възможности да зарежда гориво във въздуха, нито с въздушни и морски превозни средства, необходими за разполагане на сили. Европа няма и способности за разузнаване и наблюдение, необходими за съвременната война, или логистика, за да поддържа бойни сили. Дори в Сахел, където Франция ръководи сили на ЕС, САЩ осигуриха критичната поддръжка.

Намаляването на европейската зависимост от американската армия може да изглежда ненужно, тъй като това е установена реалност от над 75 години. Развитието на тези способности е скъпо, отнема много време и разтегнало способностите на всяка отделна европейска държава, поради което през последните две десетилетия не е постигнат особен напредък на този фронт.

Разминаването между Европа и САЩ се увеличава. САЩ с право се тревожат, че Европа не приема Китай достатъчно сериозно. От своя страна европейците с основание се притесняват, че Вашингтон проявява малка загриженост за все по-несигурния регион.

По време на дебатите за изтеглянето от Афганистан във Вашингтон почти не се обърна внимание на потенциалното въздействие върху Европа - въпреки че предстоящата бежанска криза може сериозно да засегне Европа и нейните сили на място. Европейците имат право да се чувстват пренебрегнати, но Вашингтон е наясно, че ЕС няма какво повече да предложи. Ако европейските лидери имаха способността да действат автономно и бяха предложили да поемат мисията за подкрепа, САЩ можеше и да се развълнуват.

Европейската стратегическа автономия не е свързана с отделянето на Европа от САЩ; става въпрос за Европа, която може да действа, когато САЩ не са заинтересовани от това. Става по-лесно да се видят сценариите, независимо дали в Близкия изток или Северна или Западна Африка, където сигурността и интересите на ЕС са застрашени, но САЩ няма почти никакъв интерес да действа.

Последна актуализация: 09:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
силната бухалка за гърба (танкове , самолети , ракети , тренирана армия , кораби) спомага бързото и гладко преминаване на разговори и договорки ... :))) ... в случая mavi е на 75% прав ... два примера от близкото минало : 1. хамериканците миналата година натовариха един кораб танкове с пясъчна окраска , дислоцираха два разрушителя в протока , изпратиха две авиационни ударни дивизии в йордания и "мощната" държава иран седна на масата за преговори и о чудо , спряха всякави атаки по танкерите ... 2. макрон в началото на годината прати 2 корвети към кипър , дислоцира една дивизия миражи в гърция и ердоган сви перките веднага и си прибра корабчетата ... тъй че силната и ужулена бухалка , която стискаш зад гърбът си помага много в преговорите и разговорите ... аз съм за увеличаване на военните бюджети !! редът се създава и налага със сила . нема друг познат начин в писаната история ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
korn
преди 2 години
Ко речи? Европа не може да плати за адекватна въоръжена сила като Русия хахаха. Само икономиката на закъсалата Италия е по голяма от тази на Русия, на целия ЕС е смешно да я сравняваш с руската. ЕС е един от най големите производители на оръжия, дори руснаците си купуват танкове от Германия и хеликоптероносачи от Франция. ЕС е ядрена сила и европейска армия има от години. Прав си само за едно, европееца не иска да плаща за армия, но ще му се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Нещо не разбирам. Или авторът на статията не разбира. Или всички не разбираме. КАКВО ще стане, ако Европа вдигне разходите си за отбрана, и напълни хангарите с повече танкове, бронетранспортьори, гаубици, самолети, кораби и т.н. Ще ли с това да реши проблемите на Афганистан? Може ли с тях да спре мигрантските вълни оттам?.. Очевидно, не(лично мнение), И 100000 танка да въведе на въоръжение, каква ще е ползата от тях. АМИ - никаква. Много по-голям смисъл(пак лично мнение) е да седне на една маса с муджахитините подобно на Китай и Россия и да поговорят. Поне като начало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 2 години
(За да направи това, блокът трябва да излезе с осезаемо и амбициозно предложение за отбрана точно както направи с климата и цифровите технологии и да поиска от администрацията на Байдън да ги подкрепи.) Хаахаха! Начи ако Шефът одобри и подкрепи, може. Ако не, ше си налега парцала! Така и ше стане, нещо като тукашния хоремаг - голем го вадиме, ама мек. Европа нищо не може да направи, защото не може да плати за адекватна на САЩ, Русия и Китай въоръжена сила! Нито може да изцежда целия свят през еврото, както янките през долара, нито може да държи разпасаното си население на руските и китайски заплати, за да плаща с реални кинти от бюджета като тях. Със зелени ко мунета и пераси на кормилото армия не се прави! Европейската армия ше я направят *** новоевропейци, когато ви изколят и ви земат земята и жените. Те си идват готови войници, а оръжие в Европа ше си намерят - не е като да нема..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още