Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Кой измисли ваксините срещу COVID-19 - фармацевтични компании спорят за патенти

В битката на учени, компании и правителства са заложени стотици милиони долара

Кой измисли ваксините срещу COVID-19 - фармацевтични компании спорят за патенти

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/ Bloomberg

Правна битка с висок залог се заформя за доходоносните патентни права за ваксините срещу COVID-19, като фармацевтични компании се изправят една срещу друга, срещу правителства и учени за това кой какво е измислил, пише Wall Street Journal.

Американското правителство и Moderna, чието сътрудничеството доведе до една от най-широко използваните ваксини, спорят кой е открил ключов компонент и притежава правата за него. В същото време Pfizer и BioNTech, които са производители на друга водеща ваксина, са въвлечени в патентна битка с по-малка компания и според някои анализатори може в крайна сметка да се изправят срещу Moderna.

В основата на споровете е кой може да твърди, че е измислил важни елементи във ваксините срещу COVID-19.
Заложени са стотици милиони долара. Ако някой успее да докаже роля в откриването на ваксините, Pfizer и Moderna ще трябва да споделят с други компании по-голяма част от генерираните приходите от продажбите за милиарди долара на ваксините си.

Въпросът кой има заслуга за медицински открития отдавна води до спорове между компании, представители на академичните среди и правителствата. Патентите са особено ценни във фармацевтичната индустрия, защото може да дадат на една компания изключителното право да продава лекарство или ваксина за много години, освободена от генерична конкуренция.

Още по темата
Те може да са ценни и за учените, както и за университетите и държавните лаборатории, за които работят, ако фармацевтична компания издаде лиценз за патент и предоставя част от приходите от продажбите. Принстънския университет построи химическа лаборатория за 278 млн. долара с хонорара си от продажбите на лекарството срещу рак на Eli Lilly Алимта, основано на изследване на преподавател от университета.

Но споровете може да са трудни за разрешаване, защото трябва да установят кой има заслуга за сложно изследване, което често надгражда поредица от повтарящи се открития.

В миналото са се водели патентни битки между много компании за доходоносни нови пазари за медикаменти като лекарствата за хепатит С от средата на второто десетилетие от новия век.

Пазарът на ваксините срещу COVID-19 се оказа по-голям от първоначалните очаквания на Wall Street. Pfizer и Moderna са постигнали глобални приходи от продажбите на ваксините си от 35 млрд. долара през първите девет месеца на 2021 г.

Според анализатори двете ваксини ще донесат комбинирани приходи от продажби за над 52 млрд. долара през 2022 г., подкрепени от търсенето на бустерни дози.

Pfizer, BioNTech и Moderna вече предоставят на други компании част от приходите от продажби на ваксините си, защото те разчитат отчасти на проведени другаде изследвания. Както BioNTech, така и Moderna предоставиха лиценз за патент на изследване на информационната РНК, проведено от учени от университета в Пенсилвания. Moderna е платила хонорари за 400 млн. долара от приходите от продажби на ваксината си срещу COVID-19 за първите девет месеца на 2021 г.

Един от споровете произтича от решението на Moderna да отхвърли молба на Националния здравен институт да посочи федерални учени като съизобретатели в заявлението на компанията за патент в САЩ, включващо ключов компонент от ваксината ѝ срещу COVID-19.

Moderna работеше с института от няколко години по изследване на ваксини преди появата на коронавируса и те си сътрудничиха в разработването и тестването на ваксината срещу COVID-19 скоро след началото на пандемията.

Компанията съобщи, че е изтъкнала заслугите на федералните учени в други заявления за патенти, свързани с ваксината ѝ, като изследване за дозировката, но учените не са помогнали за изобретяването на генетичното секвениране, използвано във ваксината.

Този месец Moderna се отказа от заявлението за патент, като заяви, че иска да даде повече време за обсъждания с Националния здравен институт с цел постигане на приятелско разрешаване на спора.

Институтът изрази задоволство от възможността да работи с компанията по разрешаване на патентни проблеми по начин, който признава приноса на неговите учени.

Pfizer и Moderna вече водят патентни битки с други компании във връзка с ваксините си.

През октомври 2020 г. малката компания от Сан Диего Allele Biotechnology & Pharmaceuticals заведе дело срещу Pfizer и BioNTech, като заяви, че компаниите използвали протеин при тестването на ваксините си, който нарушавал патент на Allele.

Двете компании оспорват твърдението и спорът остава неразрешен.

Възможно е да бъдат заведени още съдебни дела за патенти. Миналата година Moderna заяви, че няма да задейства патенти, свързани с ваксината ѝ срещу COVID-19, докато извънредното положение заради пандемията продължава, но ще се стреми да лицензира патентите си за други компании след края на извънредното положение.

Тази перспектива оставя възможността Moderna да завежда дела за нарушаване на патента ѝ срещу други компании, включително Pfizer и BioNTech, ако те не са съгласни с условията на лиценза, казват експерти по патентите.

Говорителка на Pfizer заяви, че компанията не очаква интелектуалната собственост да бъде бариера пред наличността на ваксината ѝ. Компанията очаква, че всякакви желани лицензи за трети страни ще бъдат налични при разумни условия.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
3
 
5
преди 4 месеца
Ако здравето беше приоритет щяха да ни преглеждат за всичко и да ни тестват за всичко навсякъде, това щеше да е включено в някакъв всеобхватен годишен медицински мониторинг на тялото, в по-развитите държави и на ***/психиката. А не само за ковид и то ако искаш да пътуваш, да идеш на театър или кино, примерно...
0
 
5
 
4
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
това което искам да кажа е, че ако здравето беше приоритет ... в цялата пандемия, технологията щеше да бъде споделена с другите производители... особенно в по бедните държави, но не се случи така.
0
 
4
 
3
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
а който може да помни повече от една година ... знам че е трудно, ще си припомни че тези проучвания бяха финансирани с публични средства...
0
 
4
 
2
преди 4 месеца
0
 
6
 
1
преди 4 месеца
сатанистите

Още от Други
Кадър на деня за 23 май