IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Контактната група за Либия създаде специален фонд за финансиране на бунтовниците

Страните от групата се обявиха за засилване на натиска върху режима на Кадафи

19:00 | 05.05.11 г.
<p>
	Ален Жупе преди срещата в Рим. <em>Снимка: Ройтерс&nbsp;</em></p>

Ален Жупе преди срещата в Рим. Снимка: Ройтерс 

Контактната група за Либия създаде специален фонд за финансиране на бунтовниците и се обяви за засилване на натиска върху режима на Кадафи, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на заключителната декларация на проведената днес в Рим втора среща на форума.

Страните от групата "признават Преходния национален съвет за легитимен представител на (Либия) и от това се подразбира възможността той да използва за хуманитарни цели либийските активи, замразени в различни държави", се казва в текста.

Специалният фонд за финансиране на либийските бунтовници вече е дефиниран подробно, което ще позволи да бъде активиран до няколко седмици, съобщи след края на срещата френският министър на външните работи Ален Жупе, цитиран от Франс прес.

Италианският му колега Франко Фратини уточни, че до момента са събрани 250 млн. долара хуманитарна помощ за Либия. Кувейт обяви, че ще предостави на либийските бунтовници 180 млн. долара. Катар обеща да им отпусне помощ в размер на 400-500 млн. долара.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още