IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Армения и Азербайджан се срещнаха в Москва за първи път след края на боевете

Никол Пашинян и Илхам Алиев още не са се споразумели за размяната на пленници и тела на загинали

15:31 | 12.01.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Daro Salukauri/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daro Salukauri/Bloomberg

Лидерите на Армения и Азербайджан се срещнаха в Москва на 11 януари за първи път след края на конфликта в Нагорни Карабах, но така и не стигнаха до споразумение, предава AP.

Никол Пашинян и Илхам Алиев се договориха да работят заедно за развитието на Нагорни Карабах след конфликта, но не успяха да разрешат ключови въпроси, които биха могли да застрашат успеха на посредническото споразумение с Русия в спорния регион, посочва агенцията.

Алиев заяви, че Азербайджан ще има железопътна връзка с Нахчиван, азербайджански екслав, който граничи с Турция и Иран, за първи път от повече от три десетилетия. Армения, която няма излаз на море, ще получи - чрез азерска територия, железопътни връзки с Русия и Иран.

Двамата обаче не успяха да се споразумеят за размяна на затворници, които остават в плен след тежките боеве, избухнали между Азербайджан и Армения и подкрепяните от Армения сили в района на Нагорни Карабах на 27 септември.

„Уверен съм, че прилагането на споразумението може сериозно да промени икономическия потенциал на нашия регион и значително да подобри инвестиционната му привлекателност. Мисля обаче, че тези икономически въпроси се усложняват от липсата на напредък по хуманитарни въпроси, въпроси, свързани с военнопленниците, изчезнали хора и размяната на тела“, коментира Никол Пашинян.

През шестте седмици, последвали избухването на войната, двете страни си размениха артилерийски и ракетен огън, докато бойните действия не бяха прекратени с подписването на споразумение с посредничеството на Русия на 9 ноември.

Азербайджанските лидери преобладаващо видяха прекратяването на огъня като голям триумф. Президентът Алиев определи споразумението като "историческо“.

В Армения обаче сделката беше жестоко критикувана и предизвика мащабни протести и призиви за оставката на Пашинян. При заминаването му за Москва на 11 януари протестиращи се опитаха да блокират достъпа му до летището в Ереван.

Amnesty International междувременно обвини Азербайджан и Армения във военни престъпления по време на бойните действия.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но както етническите арменци, така и азербайджанците го разглеждат като част от историческата си територия. Армения и Азербайджан водиха дълга война за територията през 90-те години, която доведе до значителни жертви.

Боевете през миналата година са убили около 5 хил. души и са принудили около 100 хил. етнически арменци да напуснат домовете си, според групи за помощ.

Срещата в Москва е първата лична между Пашинян и Алиев след края на боевете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още