Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МАЕ: Електромобилите не са краят на петролната ера

Основните фактори, които имат отношение по тази тема, са тежкотоварните превозни средства, нефтохимическата промишленост и самолетите, смята Фатих Бирол

МАЕ: Електромобилите не са краят на петролната ера

Изпълнителният директор на Международната агенция Фатих Бирол. Снимка: Ройтерс

Електрическите превозни средства не са краят на глобалния растеж на търсенето на петрол, нито пък са основно решение за намаляване на въглеродните емисии, заяви Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика по време на панела „Стратегически енергийни прогнози“ от Световния икономически форум в Давос, цитиран от Oilprice. 

Още по темата

Според Бирол анализаторите трябва да погледнат нещата в перспектива и да преценят дали 5 млн. електрически превозни средства в глобален мащаб могат да противодействат на 1 млрд. двигатели с вътрешно горене.

„Тази година очакваме търсенето на петрол в световен мащаб да нарасне с 1,3 млн. барела дневно“, споделя Бирол, добавяйки: „Тези 5 млн. електромобили могат да доведат до съкращаването на 50 хил. барела дневно. 50 хил. срещу 1,3 млн...“

Според ръководителя на МАЕ автомобилите не са двигателят на растежа в търсенето на петрол.

Основните фактори, които имат отношение по тази тема са тежкотоварните превозни средства, нефтохимическата промишленост и самолетите, „а Азия тепърва започва да лети“, подчертава Бирол.

„Да се посочва, че електромобилите са краят на петрола, определено е подвеждащо“, посочи още той.

По неговите думи този тип превозни средства не са най-доброто решение на проблема с климатичните промени, тъй като по-голямата част от електроенергията, използвана за зареждане на колите, се генерира именно от изкопаеми горива.

„Откъде идва електричеството, за да може да кажем, че електромобилите са решение на проблема с изменението на климата?“, пита Бирол.

В своята последна прогноза за глобалната икономика МАЕ заяви, че прогнозата за електромобилите става все „по-светла“, но изисква поставяне на амбициозни цели.

Според агенцията броят на електрическите превозни средства по пътя може да достигне 125 млн. броя до 2030 г. ако се спазва новия сценарий на МАЕ, включващ изпълнението на критериите от Парижкото споразумение.

Някои природозащитници обвиняват агенцията в изкривяване на своите констатации и политики, насочени към петролната и газовата индустрия.

Според доклада от 2018 г. на Oil Change International МАЕ „възпира правителствата“ от постигане на целите, поставени в Парижкото споразумение през 2015 г.

Вижте интервю на Bloomberg с Фатих Бирол във видеото!

гледано: 4060   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
1
 
8
zelka007 до: khao
преди 1 година
3
 
5
 
7
khao до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
Това имай в предвид, към листа прибавям и пинко... няма едно-единствено решение на проблема. Даже образованието е част от решението... примерно ако тия не успеят да се превъзпитат и да станат бели хора, няма решение дето да ни помогне! ... кмплексно е да го ***
2
 
3
 
6
khao до: pinoccio
преди 1 година
Няма профилна снимка
Нормално, трябва ти минимум двуцифрено число на ай-кю зада ме разбереш...
1
 
6
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
тъй е , не са краят . но са началото на голямото намаляване . те за норвегия , и то само при 5% електрокари от общия брой леки автомобили :) ...

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/Norways-EV-Adoption-Starts-To-Affect-Oil-Demand.html

а последните два абзаца са за Импа и още един-двама дето дрънкат : а какво ще стане когато всички станат на ток . ами нищо ... 6% увеличение на потреблението :)))

сайта все пак е от тези дето Импа и други нефто поклонници дават за пример в подкрепа на коментари и мнения , не е някой зеленяшко/левашки :)))
2
 
6
 
4
pinoccio до: Sokratus
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ти, Сократе, какво мислиш по въпроса? Знаеш, че знаеш или знаеш, че не знаеш?

Още от Други
Кандидатът за премиер на Ливан Мустафа Адиб се оттегли