IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Китай не е манипулирал валутата си

През 2018 г. обменният курс на юана не е бил значително надценен или подценен, счита фондът

10:11 | 10.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) потвърди оценката си, че стойността на китайския юан до голяма степен отговаря на икономическите основи, но представител на фонда заяви, че Китай трябва да следва по-гъвкав обменен курс с по-малко намеса, предава Ройтерс.

Джеймс Даниъл, директор на отдел „Китай“ в МВФ, каза, че оценка на икономическата политика на страната е установила, че обменният курс на юана през 2018 г. не е бил „значително надценен или подценен“.

Становището на фонда за юана е в противоречие с това на най-голямата му страна членка, САЩ, която тази седмица обяви Китай за „валутен манипулатор“, след като страната позволи на валутата си да падне под 7 юана за долар, достигайки 11-годишно дъно.

Американският финансов министър Стивън Манучин опитва да накара МВФ да помогне за „коригирането“ на несправедливото търговско предимство от валутните действия на Пекин, но Даниъл отказа да посочи как фондът отговаря на молбата.

„Водим разговори с американското финансово министерство по редица въпроси“, заяви той в унисон с предишно изявление на говорител на МВФ.

В доклада си фондът посочва, че влошаването на търговското напрежение със САЩ може да изложи на опасност икономическата и финансовата стабилност на Китай и това ще наложи вземането на нови фискални мерки от правителството.

МВФ съобщи, че ако САЩ наложат мита от 25% върху останалите незасегнати китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара, това ще намали растежа на Китай с около 0,8% през следващите 12 месеца. Това ще доведе до рязък спад на търсенето и ще затегне финансовото положение на страната. Негативните последици за света може да са значителни, предупреди фондът.

Според Даниъл мита от 10% върху тази категория стоки, каквито американският президент Доналд Тръмп смята да наложи от 1 септември, може да понижат растежа с 0,3 процентни пункта.

На фона на слабото търсене у дома и в чужбина ръстът на китайската икономика се забави до 6,2% през второто тримесечие, като приближи 30-годишно дъно.

По-голяма гъвкавост при определянето на обменния курс може да помогне на Китай да се справи с външния натиск, като в същото време даде възможност на паричната политика да се справя с проблемите пред вътрешното търсене, каза Даниъл.

Той допълни, че МВФ притиска Китай да предприеме структурни реформи на икономиката си, включително отварянето на повече сектори за чуждестранни конкуренти и намаляване на ролята на държавата в някои индустрии. Това до голяма степен са и целите, които преследва администрацията на Тръмп.

„Смятаме, че продължаващо ребалансиране и отваряне на Китай и повишената гъвкавост на обменния курс са в интерес на страната и също така са от полза за световната икономика“, отбеляза Даниъл.

Директорите на МВФ се съгласиха в комюнике с оценката на експертите, че външната позиция на Китай през 2018 г. до голяма степен е била в съответствие с фундаментите.

Те обаче също така призовават за повече прозрачност в политиката на Китай за определяне на обменния курс, като някои искат разкриване на намесите на Китай на валутния пазар, съобщи фондът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още