Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

МВФ одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор

Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, коментира българката

МВФ одобри Кристалина Георгиева за управляващ директор

Снимка: Ройтерс

Управителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) избра Кристалина Георгиева за изпълнителен директор на МВФ и председател на Изпълнителния съвет за петгодишен мандат, започващ на 1 октомври 2019 г. Георгиева, която наследи Кристин Лагард, е първият човек от нововъзникваща пазарна икономика, който ще ръководи МВФ от създаването му през 1944 г., съобщава МВФ.

Изборът на Георгиева от 24-членния Изпълнителен съвет, представляващ 189-те държави-членки на МВФ, завършва процеса на подбор, иницииран от Изпълнителния съвет на 26 юли 2019 г. След интервюта с Георгиева изпълнителните директори я избраха за длъжността, в сила от 1 октомври.

Управляващият директор е дефакто началникът на оперативния персонал на МВФ и председател на Изпълнителния съвет. Управляващият директор се подпомага от четирима заместник-управляващи директори в дейността на фонда, който има около 2700 служители.

Георгиева, гражданка на България, е главен изпълнителен директор на Световната банка от януари 2017 г. От 1 февруари 2019 г. до 8 април 2019 г. тя е временно изпълняваща длъжността председател на Световната банка. От 2010 г. тя беше член на Европейската комисия, като беше комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и кризисните ситуации, след това - вицепрезидент по бюджета и човешките ресурси. Георгиева има докторска степен по икономически науки и магистърска степен по политическа икономия и социология от Университета за национално и световно стопанство в България, където също така преподава от 1977 до 1991 г.

„За мен е голяма чест, че бях избрана за изпълнителен директор на МВФ и съм благодарна за доверието, което глобалните членове на Фонда и Изпълнителният съвет ми оказаха. Искам да отдам дължимото на предшественика си Кристин Лагард, велик лидер и скъп приятел, чиято визия и неуморен труд допринесоха толкова много за непрекъснатия успех на фонда", заяви Георгиева в първия си коментар след избора си.

Идвам като твърдо вярваща в нейния мандат да съдейства за осигуряване на стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество


„МВФ е уникална институция с велика история и персонал от световна класа. Идвам като твърдо вярваща в нейния мандат да съдейства за осигуряване на стабилността на световната икономическа и финансова система чрез международно сътрудничество. Всъщност според мен ролята на фонда никога не е била по-важна", казва още Георгиева.

„Огромна е отговорността да бъдеш начело на МВФ в момент, когато световният икономически растеж продължава да разочарова, напрежението в търговията продължава, а дълговете са на исторически високи нива. Както отбелязах в изявлението си пред Изпълнителния съвет, нашият непосредствен приоритет е да помогнем на държавите да намалят до минимум риска от кризи и да бъдат готови да се справят с кризите. И все пак не трябва да изпускаме от поглед нашата дългосрочна цел - да подкрепяме стабилни парични, фискални и структурни политики за изграждане на по-силни икономики и подобряване на живота на хората. Това означава и справяне с редица въпроси, като неравенствата, климатичните рискове и бързите технологични промени“, подчертава още Георгиева.

Още по темата

"За готовността ни да действаме от решаващо значение е опазването на финансовата сила на Фонда, както и подобряването на усилията му за надзор и развитие на капацитета. В работата с екипа ми моята цел е допълнително да укрепя Фонда, като гарантирам достатъчни ресурси и добро управление, винаги безпристрастен, прогресивен и вслушващ се в нуждите на нашите членове.  Очаквам с нетърпение да работя с всичките ни 189 страни членки, Изпълнителния съвет и служителите и с всичките ни партньори в следващите години. Официално започвам работа на 1 октомври, но както виждате, вече съм силно ангажирана с това ново предизвикателство", подчертава Георгиева.

"Днес Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри Кристалина Георгиев за позицията на управляващ директор на финансовата институция. Това е огромно постижение за България. Сърдечно я поздравявам и съм убеден, че ще се справи прекрасно с ръководенето на една от най-големите световни институции", коментира в профила си във Facebook новината българският премиер Бойко Борисов.

 

Изпълнителният съвет на МВФ изслуша снощи Георгиева, която бе единствен кандидат за поста.

Преди да бъде назначена в Световната банка, Георгиева заемаше високопоставени постове в Европейската комисия, сред които еврокомисар за бюджета. Тя има задълбочени познания за страните с нововъзникващи пазарни икономики, работили със Световната банка.

МВФ промени устава си в частта за възрастовото ограничение, което беше в сила за кандидата за поста управляващ директор, така че кандидатурата на г-жа Георгиева, която навърши 66 години на 13 август, да бъде валидна.
От 1951 година регламентът на Фонда забраняваше определянето на кандидат на възраст 65 години или повече за този пост и не допускаше титулярът на поста да изпълнява функциите си след навършването на 70 години.

Георгиева бе определена като кандидат на ЕС за шеф на МВФ на 2 август. 

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

4
 
8
 
8
крас до: al4en
преди 1 година
Няма профилна снимка
ОСТАВИ ПОЛИТИКАТА НА ОПИКАНИТЕ КРАЧОЛИ И ВИЖ КАКВИ ГИ СЪТВОРИХА ТЯ И ПЛЕМЕННИКА И ПРОЧУЛ СЕ КАТО ГОТВАЧ НА ПОСТНА ПИЦА.

Възнагради я НАЙ ГОЛЕМИЯТ АКЦИОНЕР /САЩ/ в тази взаимоспомагателна каса наречена МВФ !!!

Предполагам, че не помниш , а може би и не знаеш защо НЕГРАМОТНИЯ БОРИСОВ малко преди да уволни ДЯНКОВ подписа едно писмо поднесено му от тогавашния финансов министър в което последният ВЪЗРАЗЯВАШЕ на намерението на ЕС да увеличи ДВОЙНО ВНОСКАТА на участие в тази взаимоспомагателна каса!!

ТОГАВА ЕДИНСТВЕНО САМО БЪЛГАРИЯ ОТКАЗА ДА УЧАСТВА В СПАСЯВАНЕ НА ЕВРОТО ЧРЕЗ УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВНОСКА В МВФ.

ОТ ТОВА СПЕЧЕЛИ НАЙ ГОЛЕМИЯТ АКЦИОНЕР НА МВФ - САЩ , който бе против европейската предложение.

Криси и племенника и ДЯНКОВ играха за САЩ и против ЕС.

Предполагам , че не помниш и филмчето на ГЕНКА ШИКЕРОВА , за пострадалите от земетресението в ХАИТИ - "Хаити... Все още в очакване"

Хаити все още чяка /ако не ме лъже паметта/ едни 800 милиона евро ПОМОЩИ отделени от ЕС за бедстващите в тази държава.

Едва ли някой си спомня КОЙ БЕ ЕВРОКОМИСАРЯ опериращ с тези огромни средства??

КОЙ ДА ПОПИТА КРИСИ КЪДЕ ДЯНА ПАРИТЕ ОТ ПОМОЩИТЕ ЗА ХАИТИ ?!!

МОЖЕ БИ НОВИЯТ ЕВРОПЕЙСКИ ПРОКУРОР ЩЕ ЗАДАДЕ ТОЗИ НЕУДОБЕН ВЪПРОС НА НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА МВФ ?!!!

МОЖЕ БИ , но надали!!
12
 
32
 
7
преди 1 година
Това избиране изобщо не е случайно!
Според мен това вече си е доста силен сигнал за началото на края на бичия пазар който и без това се проточи доста над средното!
Глобалната рецесия вече е тук, сигнали има отвсякъде, в ЕС икономиките вече буксуват, Китай забавя растежа, и като се има предвид в какво нервно състояние се намират инвеститорите и пазарите, (подскачат всеки път когато Тръмп или някой друг клоун си отвори устатата) напълно възможно е акциите да паднат със 30-50% в рамките на дни. Подготвяйте си рисковите капитали, да имате пълна готовност да отваряте късите позиции веднага щом борсите светнат в червено. Ако имате дълги позиции отворени последните 2 години поне ги хеджирайте, за не ми ревете после във форума!
45
 
23
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Поздравления! Честито и на всички българи!
13
 
41
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Който слушка далеч стига :) Дължаха и го на жената след магарията с Бокова.
50
 
32
 
4
преди 1 година
Няма профилна снимка
Честито на госпожа Георгиева! Много добър PR за България.

Още от Други
Карлос Гон създава университетска бизнес програма в Ливан