IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ понижи прогнозата си за растежа на световната икономика до 3,2% през 2019 г.

От фонда определиха икономиката като скована в условията на трайно напрежение в търговските отношения между Китай и САЩ и труден Brexit в Европа

17:06 | 23.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) днес обяви, че е преразгледал към понижение прогнозата си за растежа на световната икономика за 2019 година, определяйки я като скована в условията на трайно напрежение в търговските отношения между Китай и САЩ и труден Brexit в Европа, предаде АФП, цитиран от БТА.

МВФ вече залага на растеж от 3,2 на сто тази година и 3,5 на сто през 2020-а, което е с 0,1 процентен пункт по-малко в сравнение с оценката от април.

За развитите промишлени страни, тъкмо обратното, Фондът е повишил прогнозата си за 2019 година с 0,2 процентен пункт, който се дължи до голяма степен на динамиката на икономиката на САЩ. Предвижданията за Китай за 2019 година са за понижение с 0,1 процентен пункта. 

Като отчита по-добро от очакваното увеличение на брутния вътрешен продукт на САЩ, Фондът залага за 2019 година на растеж на американската икономика с 2,6 на сто, което е с 0,3 процентни пункта повече от предишната предварителна оценка. В същото време МВФ подчертава, че забавянето на потреблението на домакинствата и на вноса в резултат от войната на митата с Китай, ще се изрази в един по-слаб темп на растежа през останалата част на годината.

За еврозоната прогнозата остава непроменена на равнище плюс 1,3 на сто, също като за Франция (1,3 на сто) и Италия (0,1 на сто). За сметка на това прогнозата за Германия е понижена до 0,7 на сто или с 0,1 процентен пункт.

Растежът през 2019 година на Китай е понижен с 0,1 процентен пункт до 6,2 на сто. "Отрицателните последици от повишението на митата и отслабването на външното търсене са оказали допълнителен натиск върху икономиката, която и без това вече отчиташе забавяне", подчертават експертите на Фонда. Те призовават Пекин да намали силната си зависимост от дълговете.

Вашингтонската институция освен това не е толкова оптимистично настроена и за Латинска Америка, прогнозирайки растеж от 0,6 на сто или с  минус 0,8 процентни пункта спрямо предишния доклад. Експертите на МВФ очакват, че през 2020 година Латинска Америка вече ще има по-динамична икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още