Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ООН даде насоки на Г20 за зеленото финансиране

Препоръките са публикувани дни преди началото на климатичната конференция в Глазгоу

ООН даде насоки на Г20 за зеленото финансиране

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големите световни икономики трябва да гарантират, че ангажиментите за въглеродна неутралност, поети от финансовите институции, са стабилни, подкрепени от науката и прекратяват финансирането за нови проекти за изкопаеми горива.

Това е първата официална насока, която прави Организацията на обединените нации (ООН) към Г20, пише Ройтерс.

Още по темата

Организацията публикува препоръките си дни преди началото на дългоочакваната климатична конференция, която ще се проведе в Глазгоу в края на месеца. ООН вече обяви в доклад, публикуван през август, "червен код" за климата. В него беше пояснено, че действията, които се предприемат, са твърде бавни и недостатъчни.

Едва през последните две години видяхме редица заявки и ангажименти за нулеви емисии и по тази причина подготвихме и насоки, включително и за зеленото финансиране, обясняват още от ООН. Едни от тях са финансовите институции да се съобразяват с научни данни и сценарии при вземането на решения за финансиране, както и да показват публично с кои анализи се съобразяват.

"Предизвикателство е как да дефинираш наука и нашите насоки правят именно това - показва как да се прилага науката, за да се гарантира, че ангажиментът е надежден", казва Джесика Андрюс от Програмата за екологична финансовата инициатива на ООН (UN EPFI) пред Ройтерс.

В идеалния случай институциите трябва също така да определят петгодишни цели и да докладват ежегодно за напредъка, като прилагат подходящи пътища към въглеродна неутралност, които стимулират компаниите да действат, се казва още в документа на ООН.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Товарен кораб от 1909 г. започва отново да пренася товари без емисии