Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

ООН може да спаси много бежанци чрез издаване на специални паспорти

Наличието на идентификационен документ би позволил на много бежанци да пътуват до убежища и да избягат от трафикантите на хора

ООН може да спаси много бежанци чрез издаване на специални паспорти

Снимка: Ройтерс

От скорошен доклад на Организацията на обединените нации (ООН) стана ясно, че 200 000 сирийци са били изселени в резултат на военната операция, ръководена от Турция в североизточната част на Сирия. Това е поредното доказателство за това, което вече знаем: Сирия е най-ужасната катастрофа за човешките права за 21 век. През последните две седмици научихме за още екзекуции, побоища и военни престъпления срещу цивилни, извършени от подкрепяните от Турция сили, пише Bloomberg TV Bulgaria, цитирайки коментар на Мароян Дахан. 

Още по темата

Тези зверства, вероятно ще имат своя принос към приблизително 6,5 милиона изселени сирийци. Повечето бежанци нямат документи за самоличност и дори тези, които успяват да избягат от страната в Турция, казват, че са изложени на риск да бъдат депортирани обратно в Сирия. Както и да се разглежда това, човешки животи се губят, когато се извършват ужасяващи престъпления.

ООН обаче би могла по уникален начин да се справи с епидемията на липса на идентичност: Може да предостави на всички бежанци нансенов паспорт (бел. ред. даващ право на преминаване през границите).

Издаден от офисите на ООН в Ню Йорк и Женева, нансеновият паспорт, известен в дипломатическата общност като „син паспорт“- е документ за пътуване и форма на валидна идентификация, позволяваща на притежателя си безвизов достъп до много държави. Докато тези паспорти обикновено се дават на служители на Световната банка и други международни организации, привилегията трябва да се разшири за тези, които наистина се нуждаят от тях: всеки мъж, жена и дете, бягащи от насилие, пише още Мариана Дахан.

Наличието на идентификационен документ би позволил на много бежанци да пътуват до убежища и да избягат от трафикантите на хора; те биха могли да си отворят банкови сметки, да кандидатстват за визи и да си намерят работа. Регистрирането на бежанци преди пристигането им в определени горещи точки би подобрило ефикасността на административното обслужване, което понастоящем оставя мигрантите в легална забрава за месеци, дори години, преди да бъде определен техния статус. Приемните центрове и управляваните от ООН бежански лагери, биха могли по-добре да ръководят притока на търсещите убежище и да подобрят разпределението на храна и помощи.

Нансеновите паспорти биха улеснили и приемащите страни при определянето на бежанци без самоличност като непълнолетни. Този проблем е довел до това, че имиграционните служители определят децата мигранти като зрели лица заради това, че са в добра физическа форма, като по този начин ги поставят в условия на живот, които не са добри.

“Изготвянето на програма за син паспорт може да се извърши заедно с текущи програми за идентификация, като тези, ръководени от инициативата ID4D на Световната банка, за създаването, на която помогнах през 2014 г.“, обяснява Мариана Дахан за Bloomberg.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

1
 
7
 
4
преди 1 година
ООН е паразитна организация на глобалягите която треа бъде разпусната, Тромпета беше прав за излизане на Сашево от там. Неефективни клатикуррци за които няма данъци, всичко им е безплатно От До с обучение на децата, жилища, коли, храна, и прочее и прочее .... Тия от ООН треа да се застрелят публично за назидание на поразиите които са извършили, така ги виждам аз нешата и приключва филма с лежането на гръб на хората ....
0
 
6
 
3
преди 1 година
Паспорти за бежанци. Временен статут.Поради риска от тероризъм обаче е задължително за такива документи да бъдат събирани и биометрични данни и да бъдат споделени с всички полицейски и правоохранителни органи в света.
2
 
29
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
ООН може да спаси бежанците,като създаде система,за да няма бежанци ,защото пътя по който организацията е поела, е прехвърляне на проблемите на бежанците в други държави и създаване на условия и техните народи да се превърнат в бежанци!А може би такава е целта на ООН?!
1
 
33
 
1
преди 1 година
Какво означава ,че има риск сирийците да бъдат върнати в Сирия?Това е най-естественото което може да бъде направено.....да ги върнат в родината им.

Още от Други
Египет и собствениците на Ever Given договориха компенсации за блокадата на Суец