Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Рияд заплаши да убие петродолара

Американската икономика ще се срине, ако бъде приет законопроектът NOPEC, предупреждават представители на саудитските власти

Рияд заплаши да убие петродолара

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман (вляво) и американският президент Доналд Тръмп (вдясно). Снимка: Архив Ройтерс

Саудитска Арабия заплаши да убие петродолара, ако САЩ приемат закона NOPEC, който ще позволи членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) да подлежат на антимонополни дела. 

Още по темата

Заканата на Рияд да продава петрол във валути, различни от щатския долар, беше предизвикана от решението на правната комисия на Камарата на представителите на Конгреса да одобри т.нар. No Oil Production и Exporting Cartels Act, известен като NOPEC, който дава правото на американските съдилища да разглеждат антимонополни искове срещу държави от ОПЕК и други страни, които участват в подобни петролни картели по света, пише Ник Кънингам за Oilprice.

Все още обаче остава неясно дали Конгресът ще одобри законопроекта, както и не се гарантира, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се подпише под него.

Саудитска Арабия, лидерът на ОПЕК, вижда в този законопроект сериозна опасност за своя петролен бизнес.

В края на миналата седмица Ройтерс съобщи, че Рияд заплашва да продава своя петрол във валути, които са различни от щатския долар, ако въпросния законопроект бъде приет.

Глобалният петролен пазар почти изцяло се контролира от долара при продажбите, което осигурява доминантната позиция на щатската валута в световната финансова система.

Въвеждането на нови валути в търговията с петрол може да подкопае търсенето на долара, да намали американското влияние върху световните финанси, да отслаби влиянието на САЩ върху санкциите и така да подкопае геополитическия обхват на Вашингтон.

Трудно е да се прецени колко е сериозна в заканата си Саудитска Арабия, но последиците от подобен ход биха били трудни за прогнозиране.

„Саудитците казват: Ако американците приемат NOPEC, тяхната икономика ще се срине“, споделя анонимен източник.

Разклатеният авторитет на Рияд в международен план кара анализаторите да смятат, че този път САЩ няма да проявят компромис по отношение на икономическите устои на Кралството.

Убийството на Джамал Кашоги и войната в Йемен накланят сериозно везните към приемането на проектозакона, ако в случая единственият решаващ фактор са взаимоотношенията между Вашингтон и Рияд.

Приемайки цената на петрола като политическа отговорност, американският президент Доналд Тръмп може да се окаже принуден да одобри NOPEC.

Тук интересите на Китай, Русия, Иран и Европейския съюз (ЕС) ще бъдат замесени, тъй като те подкрепят въвеждането на валутна алтернатива на долара в световен мащаб. Прекомерното използване на санкции от администрацията на Тръмп карат страните в Европа сериозно да погледнат към тази опция.

Русия вече се опитва да продава петрол в евро, докато Китай предлага деноминирани в юани продажби на петрол. Иран също насърчава търговията с други валути, за да избегне влиянието на американските санкции.

ЕС създаде специален инструмент, който да помага на компаниите от континента да продължат своята работа с Иран, а наскоро обособи и работна група за насърчаване на еврото като алтернатива на долара.

До момента тези мерки нямат особено въздействие върху ролята на щатската валута, но решението на Саудитска Арабия мое да промени значително сегашното валутно статукво.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (24)

   1| 2| 3    
2
 
1
 
24
преди 1 месец
тоя араб как подигравателно се е ухилил на перчема, почти съм сигурен, че си бара полумесеца под чаршафа.
0
 
1
 
23
khao до: Pyramid
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ее все пак уж не трябваше да говорим празни приказки...рим изобщо не е бил по малък от щатите, за ония стандарти
3
 
5
 
22
Pyramid до: khao
преди 1 месец
За годините, може и да се „поотложи” с някоя а, може, и това да са нормалните темпове за потъване на Империи с такъв мащаб. Ри е бил по-малък, и е потъвал столетия. Работата е, че - прави или криви, от правилната или грешната стран на муя, сите империи някога потъват. Особено, когато систематично, си клецат потенциалните съюзници и не ебават за и от васалите си. Хайде, имат някакво информационно предимство. Засега. И до време ще е. Да броим ли, не знам, някои наближаващи природни катаклизми. Оптимизмът без граници ми мирише на напушване. С грешната трева.
6
 
2
 
21
khao до: Pyramid
преди 1 месец
Няма профилна снимка
и вместо да говорим празни приказки, просто направи справка с историята и виж кога и при какви условия са умирали империите и суперсилите... другото е пропаганда и промиване на мозъците на масите.
ако русия беше станала нормална държава и китай също... американосите сами щеше да потънат с течение на времето.. даже бяха започнали леко... и с това ти давам отговора на въпроса ти. Изплъзването на хегемонията им се отлага с поне 50 год.
4
 
2
 
20
khao до: Pyramid
преди 1 месец
Няма профилна снимка
ае пак същото, това го слушам от бай тошово време. колкото и да им се иска, всичките бачи към днешна дата са от грешната страна на муя .... ако ме разбираш кво ислам да кажа, хахах... особенно на късия от североизток... големите китайци тоже се надупиха.

Още от Други
Канадското финансово министерство отмени митата върху американски стоки