Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Ролята на търговията като двигател на глобалния ръст е застрашена

Доклад на МВФ, СТО и Световната банка посочва, че заплахите идват от забавянето на търговските реформи в началото на века и надигането на протекционизъм

Ролята на търговията като двигател на глобалния ръст е застрашена

Снимка: Архив Ройтерс

Ролята на търговията като двигател на глобалния ръст е застрашена от забавянето на търговските реформи в началото на века и надигането на протекционизма след финансовата криза. Това е посланието в общ доклад на Международния валутен фонд (МВФ), Световната търговска организация (СТО) и Световната банка, цитиран от Ройтерс.

Докладът, озаглавен Making Trade an Engine of Growth for All, призовава правителствата да се справят с негативните ефекти, които глобалната търговия има върху заетостта в промишлеността, особено в развитите икономики.

„Последните доказателства за ефекта на конкуренцията при вноса върху заетостта в промишлеността на места като Европа и САЩ показват колко тежки ще бъдат тези последици при отсъствието на придружаващи политики“, пише в доклада на трите организации.

„Ролята на търговията в глобалната икономика е на критичен кръстопът“, се казва още в текста.

Още по темата

Експертите посочват, че се наблюдава липса на реформи, така че търговията да бъде от полза на повече сектори. При това положение търговията натежава на ръста на производителността и на икономиката като цяло.

Авторите на доклада цитират проучване, според което в промишлените райони, които са били изложени най-много на вноса от Китай от 2000 г. насам, се отчита значителна и трайна загуба на работни места и приходи, която засяга по-силно работниците с ниска квалификация.

Работниците, които са загубили мястото заради тенденциите в промишлеността, обикновено са по-възрастни, с по-ниско образование и по-отдавна извън пазара на труда в сравнение с други сектори.

Експертите препоръчват по-активна правителства политика, отвъд традиционните обезщетения при безработица, на преквалифициране и прехвърляне в друг сектор на работници, както и програми за насърчаване на по-голяма мобилност на работната сила.

Докладът цитира и проучване, според което увеличаването с 1 процентен пункт на либерализирането на търговията води до нарастване на производителността с 1,23 процента.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Какъв е залогът в Източното Средиземноморие?