Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Русия: НАТО провокира глобално състезание по въоръжаване

През миналата година организацията е похарчила 1,09 трилиона долара за въоръжаване

Русия: НАТО провокира глобално състезание по въоръжаване

Седалището на НАТО. Снимка: Архив Ройтерс

Разходите за отбрана на страните от НАТО се увеличават със 7,4 на сто и с тази политика Алианскът провокира глобално състезание по въоръжаването, коментира руското Министерство на външните работи в своя акаунт в Twitter. Изявлението е във връзка с 72-та годишнина от създаването на Северноатлантическия блок.

Според публикацията през миналата година страните от НАТО са похарчили 1,09 трилиона долара. За сравнение Русия е похарчила 0,05 трилиона долара, става ясно още от публикуваната в социалната мрежа графика.

Останалите държави по света са похарчили 0,79 трилиона долара.

Източник: Министерство на външните работи на Русия

НАТО е създадена с подписването на Северноатлантическия договор на 4 април 1949 година от 12 държави, сред които Белгия, Великобритания, САЩ и Франция. Седалището на организацията е в Брюксел. Към момента в пакта членуват 30 държави, включително и България (от 2004 година).

Последният член е Северна Македония, която влезе в организацията през 2020 година. Дълги години членството на Скопие беше блокирано от спора за името с Гърция.

Още по темата

НАТО се ангажира с мирното разрешаване на спорове, коментират целите си от организацията.

Ако дипломатическите усилия се провалят, пактът има военната сила да предприеме операции за управление на кризи.

Те се извършват съгласно клаузата за колективна отбрана от учредителния договор на НАТО - член 5 от Договора от Вашингтон или по мандат на ООН, самостоятелно или в сътрудничество с други държави и международни организации.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
2
 
4
korn до: zelka007
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
Имаше и една не толкова стара идея-Русия в ЕС, свободна зона за движение и търговия от Лисабон до Владивосток. И всичко вървеше добре. ЕС наливаше пари в Русия, Путин го посрещаха като цар в Брюксел. После станаха панаирите в Украйна. Путин нещо прищрака и всичко се разпадна.
1
 
1
 
3
преди 6 месеца
има една стара идея на няколко десетилетия ... рассия в нато ... но това поколение политици , което управлява в момента 1/6 от земната суша трябва да се пенсионира ...
5
 
1
 
2
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
И кво, в НАТО членуват 30 държави, Русия е една държава. Ако пръснем 1,09 трилиона на 30, излиза че Русия харчи повече от всяка една държава за въоръжение. Интересно е че, не се отбелязва че Китай всяка година е с по голям бюджет за отбрана, който надминава руския.
9
 
3
 
1
преди 6 месеца
Няма профилна снимка
... къде сте тръгнали към А група, без купа ?

Още от Други
Най-големият петролен износител в света с план за въглероден неутралитет до 2060 г.