IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът в предлагането е довело до най-големия спад в цената на храните по света

Търговската война е една от основните причини за понижаването на цените на всички групи хранителни продукти

20:47 | 02.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цените на хранителните продукти започват да се свиват под тежестта на твърде голямото предлагане, а показателят за цените на глобално отчита най-големия си спад за 2018 г., съобщава Bloomberg.

Индексът на цените за храните на ООН отчете понижение от 3,7% за юли - само месец, след като по-засиленото напрежение заради търговската война помогна цените да тръгнат надолу за първи път от януари насам.

Цените на млечните продукти и захарта бележат най-голям спад през миналия месец на фона на по-добрите производствени перспективи и изобилието от доставки на храна.

Дори опасенията около производството на пшеница заради големите суши не бяха достатъчни, за да не позволят спад на цените на зърното.

Понижаването на цените се забелязва при всички групи хранителни продукти, като при растителните масла те удариха 30-месечно дъно.

При захарта цените също тръгнаха надолу след подобряване на перспективите за реколтата на ключови производители като Индия и Тайланд. Това са добри новини за потребителите, които са изправени пред ръст на общите разходи през последните години, докато централните банки се опитват да ограничат темповете на инфлация.

Индексът на цените за храните спадна до 168,8 пункта през юли по данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още