IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на Тръмп и Путин ще бъде на 16 юли в Хелзинки

Белият дом и Кремъл потвърдиха денят и мястото на срещата между двамата лидери

15:41 | 28.06.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Владимир Путин и Доналд Тръмп по време на кратък разговор във Виетнам през ноември 2017 г.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Владимир Путин и Доналд Тръмп по време на кратък разговор във Виетнам през ноември 2017 г. Снимка: Архив Ройтерс

Белият дом и Кремъл съобщиха, че президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, ще се срещнат на 16 юли във финландската столица Хелзинки, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Двамата лидери ще обсъдят въпроси, свързани с националната сигурност и двустранните отношения.

Това ще бъде трета среща за световните лидери, които досега са имали само две кратки срещи в кулоарите на международни форуми миналата година.

Преди срещата на ниво президенти ще има и такава на дипломатическо равнище, вероятно между руския външен министър Сергей Лавров и американския държавен секретар Майк Помпейо, съобщи днес руският заместник-външен министър Сергей Рябков.

Новината за срещата на върха на 16 юли в Хелзинки дойде след визитата на съветника на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън в Москва.

Тръмп ще бъде в Европа през следващия месец за среща на високо равнище на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел. На 13 юли е очакван в Лондон. Програмата на Путин пък включва закриването на Мондиала в Русия на 15 юли, посочва още БТА.

По време на пресконференция в сряда в Москва Болтън заяви, че няма „нищо необичайно“ в една среща между Тръмп и Путин, както и че мнозина европейски лидери са се срещали с руския президент. Според съветника по национална сигурност подготвяната среща ще се състои въпреки критиките на политици в САЩ, като тя не доказва връзка между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Прекият контакт между двамата държавни глави съвпада с националния интерес на САЩ, подчерта още Болтън, като изтъкна важността от този диалог въпреки разногласията между двамата лидери. Той не изключи Тръмп и Путин да говорят за евентуалното връщане на Русия в Г-8, но отбеляза, че от срещата не е задължително да произтекат конкретни резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още