IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Вашингтон са договорили среща между президентите Тръмп и Путин

Срещата на върха ще бъде в трета страна и за подготовката ѝ ще бъдат необходими няколко седмици

21:58 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Москва и Вашингтон са се споразумели скоро да се състои среща между президентите Владимир Путин и Доналд Тръмп, съобщи днес външнополитическият съветник в Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от информационните агенции.

Той каза пред репортери, че срещата на върха ще бъде в трета страна и че за подготовката ѝ ще бъдат необходими няколко седмици. По думите му двете страни едновременно ще оповестят датата и мястото на срещата.

Ушаков направи съобщението, след като Путин разговаря в Кремъл със съветника на Белия дом за национална сигурност Джон Болтън.

ДПА и АП припомнят, че преди време Австрия е предлагала Виена да бъде домакин на среща Тръмп-Путин. А някои медии са изказвали предположение, че тя ще се състои в Хелзинки.

Ушаков не каза какви са очакванията на Русия от срещата на двамата президенти. Той обаче изрази надежда, че тя ще даде "силен импулс" за нормализирането на двустранните отношения и ще бъде "най-важното международно събитие през това лято", отбеляза АП.

ТАСС цитира изявлението на Ушаков, според когото срещата на върха ще бъде планирана да продължи няколко часа, като вероятно ще се състои в средата на деня. "Несъмнено ще има разговор на четири очи, предвижда се също някаква протокола проява, най-вероятно работна закуска и съвместна пресконференция".

Президентът Доналд Тръмп ще повдигне "широк кръг от въпроси" на предстоящата си среща с Владимир Путин, каза днес в Москва Болтън от своя страна, предаде Ройтерс.

Болтън заяви на пресконференция в Москва, че няма "нищо необичайно" в една среща между Тръмп и Путин и че мнозина европейски лидери са се срещали с руския президент. Според Болтън подготвяната среща ще се състои въпреки критиките на политици в САЩ, като тя не доказва връзка между предизборния щаб на Тръмп и Русия.

Прекият контакт между двата държавни глави съвпада с националния интерес на САЩ, подчерта Болтън, като изтъкна важността от този контакт въпреки разногласията между двамата. Той не изключи Тръмп и Путин да говорят за евентуалното връщане на Русия в Г-8, но отбеляза, че от срещата не е задължително да произтекат конкретни резултати, въпреки че според него двамата президенти се надяват тя да подобри двустранните отношения. Срещата на върха САЩ-Русия ще бъде предшествана от среща на външните министри на двете държави, каза Болтън.

Съветникът на Тръмп изказа предположение, че на подготвяната среща на върха ще бъде обсъждан Договорът за ограничаване на системите за противоракетна отбрана и други споразумения за ограничаване на въоръженията.

На пресконференцията Джон Болтън предположи още, че Северна Корея ще предприеме бързи стъпки към ядреното си разоръжаване.

По думите му позицията на САЩ е за запазване на санкциите срещу физически и юридически лица от Русия и е против анексирането на Крим към Русия.

Ройтерс припомни, че през март т.г. Тръмп поздрави по телефона Путин за убедителната му победа на президентските избори и му каза, че двамата ще се срещнат скоро. Оттогава напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва се влошиха още повече заради войната в Сирия и отравянето на бивш руски шпионин в Англия, довело до мащабно изгонване на дипломати от двете страни. САЩ и Русия са в конфликт и заради руската намеса в Украйна и в президентските избори в САЩ през 2016 г., което руската страна отрича.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още