Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Турция ще разшири сондажната си дейност в спорната зона на Средиземно море

Анкара ще продължи да защитава своите права и интереси на сушата, по въздух и вода без никакви отстъпки, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган

Турция ще разшири сондажната си дейност в спорната зона на Средиземно море

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Турция обещава да защити интересите си в Източното Средиземноморие, където се подготвя да предостави нови лицензи за проучване за находища на петрол и природен газ въпреки възраженията от страна на Гърция и Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е провел заседание на Съвета за национална сигурност във вторник (2 юни), на което лидерите са обсъдили "дейностите на някои страни срещу интересите на Турция в Средиземно море".

"Турция ще продължи да защитава своите права и интереси на сушата, по въздух и във вода без никакви отстъпки", заключи съветът.

Източното Средиземноморие се превърна в гореща енергийна точка, след като бяха открити големи находища на петрол и газ около Кипър, Израел и Египет през последните години. Усилията на Турция да си осигури дял от ресурсите в тези води изостри напрежението в региона. 

Още по темата

"Гърция, Египет и някои други страни се опитват да ни изключат от споделянето на енергийните ресурси в Средиземно море", заяви в интервю в сряда министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. „Всяка сделка, която изключва Турция, не може да оцелее и не е валидна“, подчертава той.

Миналата година международно признатото правителство на Националното споразумение на Либия (ПНС) подписа споразумение за делимитация на морето с Анкара. Турция тогава заяви, че създава изключителна икономическа зона от южното си крайбрежие до североизточния бряг на Либия и ще защитава правата си върху ресурсите.

Гърция, Кипър и други страни се противопоставят на споразумението, като го определят като незаконно - обвинение, което Анкара отхвърля. ЕС също се противопоставя на морската сделка, която беше подписана заедно със споразумение Турция да оказва военна подкрепа на ПНС.

Изказвайки се на церемония по повод пускането на турската петролно-газова сондажна машина в Черно море в края на май, енергийният министър на Турция Фатих Дьонмез заяви, че турската петролна компания (TPAO), която е поискала разрешение за проучване в Източното Средиземноморие, ще започне операции в райони под лиценз след приключване на процеса.

„В рамките на споразумението, което постигнахме с Либия, ще можем да стартираме нашите операции за проучване на петрол в района в рамките на три до четири месеца“, каза Дьонмез. Новият сондажен кораб „Кануни“ ще отплава към Средиземно море по-късно тази година, добавя той.

Този ход би могъл допълнително да ескалира напрежението в региона, където Турция от години води спорове с Гърция, Кипър, Египет и Израел заради собствеността върху природните ресурси. Турция също би могла да се сблъска с възможни санкции на ЕС за своите операции.

След като изпрати войски в Северен Кипър след преврата от 1974 г., целящ обединяването на острова с Гърция, Анкара решително се противопоставя на кипърските сондажи без споразумение за споделяне на всякакви добити ресурси.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Съветът за сигурност на ООН с ново заседание заради насилието между Израел и Газа