Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Туризмът едва ли ще се възстанови преди 2023 г., предупреждават експерти

С напредването на ваксинациите доверието бавно се завръща, а на пазара има и много задържано търсене

Туризмът едва ли ще се възстанови преди 2023 г., предупреждават експерти

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

След като приключи най-лошата година в историята си, туризмът бавно се възстановява в началото на 2021 г. Според Световната организация по туризъм на ООН международните туристически пристигания намаляват с 83% през първото тримесечие на 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г.

След приблизителна загуба на приход от 1,3 трлн. долара през 2020 г. ограниченията за пътуване до голяма степен остават през първите месеци на 2021 г., защото правителствата отчаяно се опитваха да ограничат разпространението на нови, потенциално по-опасни варианти на коронавируса.

Краткият отскок през летните месеци на 2020 г. подхрани надеждите за бързо възстановяване на туристическия сектор. Тези надежди обаче бяха разбити през есента и третата вълна на пандемията.

Още по темата
Изминалите месеци от 2021 г. се характеризират с известен напредък във ваксинацията и намаляване на случаите в много страни. С тези тенденции чувството за оптимизъм постепенно се връща, тъй като туристическата индустрия насочва погледа си към летния сезон.

Според скорошно проучване на Световната организация по туризъм експертите остават предпазливи в прогнозите си, като по-голямата част от тях не очакват връщане към нивата отпреди пандемията преди 2023 г.

"Има значително задържано търсене и виждаме, че доверието бавно се връща", казва генералният секретар на организацията Зураб Пололикашвили. Той посочва ключовата роля на ваксинациите по пътя към възстановяването.

Той също така призовава правителствата да "подобрят координацията и комуникацията, като същевременно направят тестването по-лесно и по-достъпно", за да улеснят възстановяването на пътуванията през лятото.

Сред анкетираните експерти 16% очакват значително повишение през третото тримесечие на годината, 22% смятат, че възстановяването ще настъпи през четвъртото тримесечие, а 60% не очакват значително възстановяване преди 2022 г.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Сателитни снимки показват голям теч на метан в Казахстан