IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втора голяма партия се оттегли от управляващата коалиция в Бразилия

Решението нанесе пореден удар върху надеждите на президента Дилма Русеф, че ще преодолее импийчмънта

11:02 | 13.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Втора голяма партия се оттегли от управляващата бразилска коалиция, което нанесе пореден удар върху надеждите на президента Дилма Русеф, че ще преодолее импийчмънта, дни преди важния вот, съобщава Wall Street Journal.

Прогресивната партия заяви късно във вторник, че по-голямата част от 47-те действащи федерални депутати са гласували да оттеглят подкрепата си за Русеф в Конгреса. Партията е решила да позволи на членовете си да гласуват свободно „за“ или „против“ импийчмънта ѝ в предстоящия вот.

Прогресивната партия е третата най-голяма група във фрагментирания бразилски Конгрес и се смяташе за ключова в стратегията на Русеф да остане на власт, след като миналия месец тя изгуби подкрепата на най-голямата партия в страната - Бразилското демократично движение (PMDB).

Решението идва, докато долната камара на Конгреса се подготвя за важния вот – вероятно в неделя, който ще реши дали импийчмънтът ще се придвижи към политическо дело в Сената – следващата стъпка в процеса.

Президентът на Бразилия е изправена пред обвинения за нарушаване на бюджетните закони, с което си е осигурила преизбирането на поста през 2014 г. Тя отрича обвиненията.

В съобщението си Прогресивната партия казва, че членовете ѝ с позиции в кабинета на Русеф ще подадат оставки. PMDB направи подобно обещание, когато се отдели, но повечето министри на партията все още не са напуснали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още