IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възходът на популизма представлява голяма заплаха за човешките права

Според доклад на Human Rights Watch Тръмп и други политици се опитват да се сдобият с власт чрез призиви за расизъм, ксенофобия и омраза към жените

20:19 | 12.01.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и възходът на популистки лидери в Европа представлява голяма заплаха за човешките права, заяви Human Rights Watch в годишния си доклад, цитиран от Ройтерс.

Докладът на базираната в САЩ правозащитна организация от 687 страници разглежда състоянието на човешките права в над 90 страни.

"Тръмп и различни политици в Европа опитват да се сдобият с власт чрез призиви за расизъм, ксенофобия и омраза към жените", смята изпълнителният директор на организацията Кен Рот.

"Всички те твърдят, че обществото приема нарушаването на правата на човека като уж необходима мярка за гарантиране на работни места, възпрепятстване на културни промени и предотвратяване на терористични атаки", каза той.

Рот изказа критики към руския президент Владимир Путин и китайския лидер Си Дзинпин заради репресии срещу несъгласните с техните политики. Той обвини сирийския президент Башар Асад, че нарушава правилата за водене на война, като взема на прицел цивилни.

България в доклада е изброена сред страните, приели през 2016 г. закони за борба с тероризма или затегнали законодателството в тази област. Human Rights Watch споменава и за отблъскване на мигранти със сила по българско-турската и македонско-гръцката граница, без да отправя твърдения за нарушаване на човешките права при тези случаи.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 7 години
интересно как с методична пропаганда хората могат да бъдат превърнати в ***, справка двамата под мен... не вярвах че ставало толкова бързо, но явно ниското образование помага доста в процеса на промивка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
majnata
преди 7 години
Инвестора вече са опозиция , Импе...успокой топката , не им верват даже и техните...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още