IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Белене" или нов блок в Козлодуй - къде е истината?

В Европа почти няма нови ядрени площадки, новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите, като заместващи мощности, коментират експерти от БЕМФ

12:25 | 20.02.18 г. 21
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

В Европа почти няма нови ядрени площадки - новите ядрени блокове се изграждат на съществуващите, като заместващи мощности. Това коментираха експерти от Българския енергиен и минен форум (БЕМФ) по време на дискусия за бъдещето на АЕЦ "Белене".

Според тях решението на този казус, който се проточи повече от 30 години, е със закупеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде построен седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Площадката за нова мощност в съществуваща централа е вече избрана и има разрешение от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

Предстои обаче издаването на Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Димитър Куюмджев от БЕМФ обясни, че с добавянето на нови 2 хил. мегавата ядрени мощности, на фона на очакванията за увеличаването на ВЕИ-централите (заради европейските политики) и удължаването на живота на двата блока в Козлодуй, ще направи "енергийната система неуправляема". Той препоръча изграждането на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", а оборудването за втори блок да бъде продадено, върнато на руската страна или използвано за модернизацията на съществуващите ядрени блокове. 

Експертът посочи, че с парите за строителството на два блока в Белене - между 10 и 11 млрд. евро, могат да бъдат реализирани замразените проекти за хидровъзли на р. Дунав. Те биха имали диапазон за регулиране на мощността между 0 и 100%, тоест възможност за балансиране на потреблението, и възможност за предоставяне на пикова мощност от 760 мегавата.

Иван Хиновски (БЕМФ) изчисли, че изграждането на един блок в АЕЦ "Козлодуй" ще коства около 5 млрд. евро.

По време на дискусията Иван Костов, ръководител на Центъра за анализи и управление на риска, разкритикува доклада на Българската академия на науките (БАН) за строителството на АЕЦ "Белене", посочвайки, че направените прогнози са нереалистични - например по отношение на броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт (завишена с между 4,2 и 4,4 п.п. спрямо очакванията на Европейската комисия). Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер.

Той беше категоричен, че при работата си учените не са взели предвид и политиката на ЕС за зелената енергия, връщането в системата на ТЕЦ Варна, вече като газова централа, навлизането на природния газ в бита, както и прогнозите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за ръст на зелена енергия.

От "Зелените" коментираха, че отварянето на проекта АЕЦ "Белене" ще бъде свързано единствено с нови големи публични разходи. Борислав Сандов каза, че проектът е "мъртвороден" и също критикува работата на учените по доклада. От неговите думите стана ясно, че еколозите също готвят свой поглед към изграждането на нова ядрена централа у нас.

Енергийният експерт Георги Касчиев също коментира, че изводите на учените в доклада са грешни и това може да доведе до "грешни политически решения". Той посочи, че в САЩ има поне 6 затворени блока, тъй като производството им не е рентабилно и обясни, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще деформира енергийната система - с две огромни базови централи (мощност над 4 хил. мегавата), които нямат да имат заместващи и балансиращи мощности. Касчиев смята още, че при положение, че има нова ядрена централа, една от двете няма да работи на пълна мощност. При положение, че това е АЕЦ "Белене", то централата няма да се изплати, тоест ще бъде нерентабилна.

В дискусията са били поканени за участие представители на БАН, анонсираха организаторите. В крайна сметка обаче никой от Академията не взе участие във форума.

Една от идеите на правителството е АЕЦ "Белене" да бъде реализирана като частен проект. В Европа няма ядрена мощност без държавно участие, коментира обаче Антон Иванов (БЕМФ). Експертът припомни, че има поне три международни конвенции, по които България е страна, които предвиждат ангажимент на страната в подобни централи. Една от тях е Виенската конвенция, която се отнася до отговорността при ядрена щета. Според нея държавата трябва да удовлетвори искове, ако операторите на централите нямат средства за покриване на щети.

"Държавата неизбежно присъства в ядрен проект", категоричен беше той.

По време на дискусията експертите признаха, че проблем за системата ще бъде изваждането на въглищните централи. Ядрените мощности по руска технология обаче не могат да регулират своята мощност, каза Димитър Куюмджиев. Той посочи, че във Франция, където почни няма базови въглищни централи, има опит в регулирането на мощността между 30% и 100%, но за руските технологии няма такива опити.

Освен БАН, анализ нужна ли е АЕЦ "Белене" изготви и Българския атомен форум (Булатом). Те също са били поканени на дискусията, но не участваха с коментари. В тяхната разработка е посочено, че България има нужда от нова ядрена мощност и препоръката е проектът да бъде бързо реализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 0 rate down comment 0
xlight
преди 6 години
Касчиев е популист. Популистки фрази за хора, които съвсем нищо не разбират. Нямам думи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 4
Тава е
преди 6 години
Толкова много противоречиви и абсурдни твърдения по въпроса, от страна на политиците, че настръхвам от яд! А,бе умници, за 30 години плямпане и кражби, АЕЦ Беляне вече щеше да се е изpлатила и то при цена на ел. енергията за потребление под 7 ст/kW! До кога ще ни управляват *** ***, говорещи публично"...съседо си купи запорожец, ама я че си купим москвич...". Без енергетика няма стопански живот, а най, най-екологична е ЯДРЕНАТА ЕНЕРГЕТИКА, ***! Балансът на мощностите се прави също най-екологично и е 10 пъти по-евтино! Стига сте играли по свирката на янките, те не ви искат вас, искат българската земя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
Ако доходите се вдигнат 4 пъти, 3 пъти номинално повишаване на цената, е еквивалент на спад от 33%. Друг въпрос за че нашите антибългари на власт целят обратното, тяхната верицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 6 години
В региона-може би. За експорт от България - твърде вероятно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 6 години
...ама не си сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 5
sosi
преди 6 години
Браво бе, хората измислиха EV -та, а ние измислихме как да ги захранваме с руски АЕЦ. Нали ако няма достатъчо ток от ВЕИ, хората просто няма да произвеждат EV.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 3
sosi
преди 6 години
2017г. е първата от десетилетия насам в която Турция е нетен износител на ток, а в Западните Балкани се строят лудо ВЕЦ-ове. В доклада на БАН просто лъжат, че ще има недостиг на ток в региона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
Любен_Маринов
преди 6 години
Инвестор пак объркаха местата..ИМА ОВОС, чака Заповед за площадка..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
Pyramid
преди 6 години
Мараза "умния" си телефон. Измисля си думички, гафът, и ме дъни.......- Алоууу, "умния"! Ш'та изключа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 12
Pyramid
преди 6 години
Хора, споко. Предстои масово навлизане на електромобилите, като пето ще вдигне двойно, че и тройни потреблението. Белене, хубава или лоша, просто, няма да стигне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още