IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЯР е приключила дейностите по лицензиране на нова мощност в АЕЦ "Козлодуй"

Предстои министърът на околната среда да издаде Оценка на въздействието върху околната среда на площадката

12:27 | 16.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е приключила дейностите по одобряването на площадката за нова ядрена мощност на територията на АЕЦ "Козлодуй", стана ясно от отчета на регулатора за работата през 2017 г. Експертизата е показала, че няма "изключващи фактори" за безопасна експлоатация и разполагане на нова ядрена мощност в централата.

Процедурата по одобрение на проекта ще продължи, когато министърът на околната среда и водите издаде Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на площадката. Оценката е необходима, за да бъде издадено решението за одобрението на площадката.

През миналата година ядреният регулатор издаде разрешение за удължаване на експлоатацията на V блок на АЕЦ "Козлодуй", за строителството на ядреното хранилище "Радиана", както и за използване на ново усъвършенствано гориво в двата работещи блока, отчете председателят на Агенцията Лъчезар Костов.

Заради възникнали съмнения за съхраняването на оборудването на АЕЦ "Белене", АЯР е извършила проверка на Националната електрическа компания (НЕК). Оценката е, че компанията има нужните ресурси - финансови, човешки потенциал и организационна структура. Спазват се необходимите процедури.

По време на проверката (през октомври - ноември) не е било пристигнало цялото оборудване, отбеляза зам.-председателят на Агенцията Борислав Станимиров. Развитието на проекта ще бъде едно от предизвикателствата на годината.

През 2018 г. се очаква да започне и процедурата по удължаване на срока на експлоатация на VI блок. Лицензът на съоръжението изтича през октомври 2019 г. и регулаторът очаква до октомври тази година доклада от централата, с което да започне и процедурата по издаването на нов лиценз за работата на блока.

В края на 2017 г. са започнали и изпитанията за използване на ново гориво в този блок и увеличаването на топлинната му мощност до 104% от номиналната. Очакванията са тези дейности да приключат по-късно през тази година. През май 2017 г. Агенцията разреши изпитания на усъвършенствано гориво да започнат и за V блок.

През миналата година е имало само три инцидента, и трите - в V блок, които обаче са без значение за ядрената безопасност.

По отношението на замърсяването с рутений през есента е създадена международна научна комисия, която да направи анализ на този инцидент. Експертите на този етап са категорични, че причината не е авария в ядрена централа, защото при такъв инцидент изотопите в атмоферата биха били много повече.

Като едно от най-големите предизвикателства пред АЯР през следващите години ще бъде липсата на кадри, прогнозира още Лъчезар Костов. "Дефицитът е много остър", каза той и допълни, че финансовата страна не е единственият проблем.

Костов призна, че заплащането в АЯР е по-ниско от средното в сектора, но опасенията му са, че без национална програма за подготовка на нужните кадри, каквато и заплата да бъде предложена, няма да има нужните експерти.

Интересно предизвикателство ще бъде и нов регламент за работещите с материали с радиоактивно излъчване. Новите европейски правила предвиждат специален регистър за екипажите на самолетите, за да бъде проследено облъчването от космическото лъчение. Доказано е, че то не може да бъде повече от 6 микросивъра годишно, а по закон годишното облъчване на работещите с радиоактивни вещества и в такава среда е до 20 микросивъра.

Заключенията на АЯР, която през 2017 г. отбеляза 60 години от своето основаване, е, че човешката дейност не е повлияла на естествения радиационен фон на страната през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още