Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Бизнесът сезира КЗК за цените на електроенергията

Антимонополната комисия вече инициира сама проверка на пазара на електроенергия

Бизнесът сезира КЗК за цените на електроенергията

Снимка: Архив Ройтерс

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) е внесла в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) сигнал за нарушения на конкуренцията на пазарите за търговия на едро с електроенергия, става ясно от съобщение на сайта на Организацията. 

Още по темата

В сигнала се посочва, че основните доставчици на електроенергия на свободния пазар у нас са държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица изток" 2, които осигуряват около 54% от годишното производство на електроенергия в България. Двете дружества "решително доминират" производството на електроенергия за свободния пазар с дял от около 92%.

За първите девет месеца на 2017 г. двете централи реализират над 70% (или 9,94 ТВтч) от произведената от тях електроенергия през своите онлайн електронни платформи, а през Българска независима енергийна борса (БНЕБ) продават 4,16 ТВтч.

За същия период средната цена, постигната на собствените им платформи, е 64,10 лв./МВтч, докато средната им цена през БНЕБ е 78,48 лв./МВтч, посочват работодателите в своя сигнал до регулатора. Двете централи продават ток на борсата по силата на решение на Европейската комисия, което цели да се повиши ликвидността на БНЕБ.

Остналите количества, които произвеждат, се предлагат на регулирания пазар и на клиенти - чрез търговскте платформи. От 1 януари 2018 година след законодателни промени всички сделки с електроенергия вече ще минават през борсата.

От седмици бизнесът се оплаква от спекулативни оферти от страна на търговци и цена на електроенергия от 100-120 лева за мегаватчас. Тази цена беше определена като "нереална" от министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Междувременно КЗК сама инициира широка проверка на пазара на електроенергия у нас. 

 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
"Булгаргаз" прогнозира с 15% по-скъп природен газ от септември