IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК сама инициира широкообхватна проверка на пазара на електроенергия

Бизнесът от седмици се оплаква от спекулативни оферти на търговци на ток

11:32 | 25.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира във връзка с оплакванията на бизнеса за спекулации на пазара на електроенергия, става ясно от съобщение на регулатора.

От бизнеса от седмици твърдят за оферти с цени от 100-120 лева за мегаватчас, които бяха определени от енергийния министър Теменужка Петкова като "невероятни" на фона на постигнатите ценови нива на енергийната борса и от държавните енергийни производители.

Петкова посъветва компаниите да се обърнат към антимонополната комисия, която да уточни случая, а работодателите обещаха, че ще го направят.

Преди дни КЗК обаче сама е инициирала широко проучване за ситуацията на пазара и ще събере актуална информация, като за целта ще използва всички нужни способи, включително и контакт с държавни органи, браншови организации и сдружения на търговци и потребители, се казва в съобщението. 

Целта е да бъдат анализирани процесите на пазара и идентифицирани допълнителни мерки, които да помогнат за правилното функциониране на конкурентната пазарна среда.

"Комисията призовава обществеността за активно съдействие за предоставяне на всякаква информация и данни във връзка със състоянието на конкурентната среда в сектора", е написано още на сайта на регулатора.

От съобщението става ясно още, че КЗК извършва постоянен мониторинг на публично достъпни факти за този пазар, свързано и със социално-икономическата значимост на енергетиката.

През 2013 година регулаторът направи секторен анализ на пазара за производство, търговия, пренос и снабдяване с електрическа енергия в периода 2006 - 2012 година. Тогава бяха установени някои нарушения и бяха наложени санкции в размер на 6 млн. лева, припомнят още от КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още