IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тънкостта да регулираш свободния енергиен пазар

България ще има правила за наблюдение на пазара на едро на ток, които трябва да защитават от манипулации

08:20 | 16.01.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От декември бизнесът и синдикатите се оплакват от по-високите цени на едро на електроенергията, споменават се нови договори с търговци, в които цената е с между 30% и 60% по-висока. И всички настояват за намеса на свободния пазар, с мотива, че има нарушения.

Държавата не може да се меси в договорните отношения между участници на свободния пазар, каза преди време енергийният министър Теменужка Петкова. Тя обаче призна, че се готвят промени в законодателството, които ще доведат до по-добър контрол върху пазара.

Става дума за регламент на ЕС от 2011 г. (REMIT), който касае прозрачността на пазара на едро на електроенергия в общността. Досега страната ни не е имплементирала текстовете във вътрешното законодателство, защото реално свободен пазар – работеща енергийна борса, доскоро нямаше. Сега обаче тази грешка ще бъде поправена.

Европейският регламент дава насоки как да бъде наблюдаван пазара, но не от гледна точка на намеса, а контрол и защита от непазарни споразумения, манипулации и спекулации. В нормалните търговски отношения за такъв тип злоупотреби следят антимонополните комисии. Търговията с електроенергия обаче е специфична и затова в Брюксел решиха преди няколко години, че тези задачи биха се изпълнявали най-добре от органите, регулиращи енергийните пазари. У нас това е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Какво предвижда регламентът REMIT?

Както на всеки друг пазар и тук търговията с вътрешна информация е изрично забранена. Регламентът посочва и какво е манипулация на пазарите – действия на лица, които причиняват „изкуствено ниво“ на цените, което не е обосновано с пазарните сили на търсенето и предлагането. Разглеждат се примери като фиктивни нареждания, разпространение на подвеждаща информация, включително и чрез медиите, която може да повлияе върху цените – например за състоянието на енергийните мощности или за резервите от енергийни ресурси, и т.н.

Текстовете предвиждат наблюдение на енергийния пазар на ниво ЕС, което се осъществява от Агенцията за сътрудничество между регулаторите на енергия – тя има поглед върху пазарите на електроенергия и газ в цялата общност. Тя събира данни за участниците на всички пазари в ЕС, което обаче не противоречи на правото на националните регулатори да събират допълнителни данни, които да гарантират прозрачност на енергийните пазари.

Съмненията за спекулация на енергийния пазар в България

Действията, които ограничават конкуренцията и картелните споразумения, по принцип са трудно доказуеми на всеки един пазар и сектор. Какво прави впечатление за енергийния пазар в България обаче? Според всички отговорни органи на пазара у нас има достатъчно електроенергия – дори и предлаганите от производителите на борсата количества не винаги се изкупуват.

Доскоро обаче на енергийната борса електроенергия предлагаха почти основно два производителя – АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица Изток“ 2, които участват на този пазар след нареждане от Европейската комисия. С тяхното участие на борсата Българският енергиен холдинг (БЕХ) избягва санкция заради злоупотреби на пазара.

И така – всички настояват, че достатъчно енергия на пазара има, но цените растат. Обяснението е ситуацията в региона – цената на електроенергията в Унгария и Румъния, а като цяло в цяла Европа, също се повишава в последните месеци и търговията у нас следва тези тенденции.

В същото време обаче участниците на пазара се оплакват, че енергия липсва. Но става дума за специфичната пикова енергия, тоест количествата за балансиране, липсват и по-гъвкави пакети, които да се търгуват на борсата.

Факт е обаче, че до скоро търговията на борсата беше доста осакатена – липсваше ликвидност, а и търговията се извършва само по схемата „ден напред“. Очакванията са, че през тази година ще стартира и търговията в рамките на деня, която да направи борсата по-атрактивна. 

От 1 януари 2018 година пък всички сделки с ток трябва да минават през борсата, което означава достатъчна ликвидност, а с по-големите търгувани количества електроенергия идва и надеждата, че конкуренцията до голяма степен ще изчисти повечето изкривявания.

При по-големи търгувани количества и опитите за манипулация няма да влияят толкова съществено на пазара.

Съмнения за спекулации вече има – през август 2017 г. АЕЦ „Козлодуй“ изтъргува съществен пакет – за 100 млн. лева, при съмнителни условия. Количествата електроенергия бяха разпродадени за минути, а за краткия период от време повечето търговците не са успели да реагират на изгодните условия, предложени от ядрената централа.

Така че регулация на пазара, дори и на свободния енергиен, е нужна, но въпросът е с каква хирургическа точност ще работи контролният орган, натоварен да следи за спекулациите. Защото след отварянето на електроенергийния пазар идва ред и на газовия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 18 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
"Тънкостта да регулираш свободния енергиен пазар" или как да лъжеш нагло и да печелиш! Това е част от геноцида спрямо българският народ, но ще има възмездие! Обричате народа и природата на гибел, обричате поколенията да дишат отровен въздух, само за да се подмажете на господарите си. Като не знаете и не можете ефективно да управлявате стопанството на държавата, махнете се алчни ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още