IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийни експерти: Има изкривяване на свoбодния пазар на ток

Няма причина да поскъпват храните след покачването на цената на тока за бизнеса, смятат Атанас Тасев и Константин Стаменов

10:28 | 05.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти Атанас Тасев и Константин Стаменов по БНТ.

Хлябът и млякото обаче няма да поскъпнат заради голямата конкуренция, заяви Стаменов. “Няма как хлебопроизводителите в условията на конкуренцията, в която работят, да си пренесат увеличението на цената на тока“, посочи той. 

Според Атанас Тасев елементарното обяснение за изкривяването на свободния пазар на ток е конюнктура – цената на електроенергията на свободния пазар се определя конюнктурно.

„Сега имаме некласически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не успяха да издържат. Защото основният проблем е балансирането на електроенергията. Трябва да се научим да живеем в условията на пазар”, посочи Тасев.

Проблемът е в това, че няма достатъчно конкуренция от страна на производството на електроенергията”, коментира Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

След като няма достатъчно конкуренция, естествено, че могат да се получат изкривявания, категоричен е той.

„Пазарът не е подреден, не е достатъчно либерализиран, не е достатъчно ликвиден, не е достатъчно контролиран. Миналата година имаше сделки за 100 млн. лева в рамките на 17 секунди при непазарни цени. И се оказа, че няма механизъм, по който да бъдат санкционирани участниците в тези сделки”, отбеляза Стаменов.

Най-засегнати от вероятното поскъпване на цената на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства. Засегнати са и малките производства като машиностроене, лека промишленост и т.н.

Стаменов отбеляза, че в случая е позволено „да се кара на червен светофар“. Затова и бизнесът и синдикатите са на едно мнение за общи протести – защото трябва да се подреди пазарът, да се завършат реформите. „Трябва да има прогнозируемост. Не може цялата икономика да зависи от един пазар, който не е подреден и не е прозрачен“, заяви той.

Според проф. Атанас Тасев начинът да се спрат спекулациите е да се въведе динамичен модел на електроенергийния пазар, тоест всички да излязат на пазара. Тогава 32 милиарда киловатчаса ще излязат на пазара. Разликата на преференциалната енергетика ще се покрива по един динамичен модел, който все още не е установен. Тогава вече ще има истинска конкуренция по отношение на доставчиците на енергия, каза Тасев.

Проблемът на свободния пазар на електроенергия е, че чрез различни системи се ограничава предлагането, което увеличава цената на тока“, обясни Добрин Ивановизпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него може би има и несъвпадение в периодите, в които се купува и в които се предлага електроенергията при търговците.

Другото съмнение е, че може да има и картелно споразумение между търговците на електроенергия за повишаването на цената на тока, каза Иванов. Смятаме, че всички компетентни органи като КЕВР, КЗК, Министерството на енергетиката ако вземат адекватни мерки, това увеличение на цената на тока може да бъде ограничено“.

Изпълнителният директор на АИКБ смята, че наистина няма икономическа логика и причини за такова драстично увеличение на цената на тока. Ако следваме пазарните ръстове на цената на тока, би трябвало да порасне с между 3% и 5%.

По думите му това е проблем за бизнеса, защото голяма част от него е вече контрактувал цялата година и са договорени производствата, поръчките и цените.

От АИКБ предлагат всички участници на енергийния пазар да потърсят възможност за увеличаване на предлаганите обеми на енергийната борса, така че чрез пазарни механизми да бъде увеличено предлагането и да бъде намалена цената. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България потвърдиха, че бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията.

Индустриалците настояват да се „нормализира ситуацията”, което за тях означава да се промени начинът на работа на електроенергийната борса чрез увеличаване на предлагането на електроенергия. Настояват и да се разследват спекулативни сделки, които се извършват на пазара на електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Ама КАК няма да има изкривяване, моля ви се??Все пак живеем в държавата на мафията и на крадците по душа.Това което в нормалните общества се нарича свободен пазар тук го ползваме за свободно законно надлъгване и мамене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
birmingam
преди 6 години
Искам и аз ВЕЦ, къде да се запиша за получаването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 1
vzhekoff
преди 6 години
Какъв пазар бре - При ВЕИ освен ВЕЦ имаме 8% от производството на фиксирани и дотирани цени, в пъти над пазарните. При ТЕЦ на въглища (40% от генерацията) имаме 20 годишни договори с фиксиране непазарни цене, 2 пъти над пазарните за около 2/3 от генерацията, което прави около 27% от общото производство. При т.нар. комбинирани ТЕЦ също имаме около 100% измислени и дотирани цени . Излезе дотук, че 50% от производителите са с фиксирани и непазарни цени, при това в пъти над пазарните, това за сметка на АЕЦ (40% от производството), държавния ТЕЦ МИ-2 и ВЕЦ (около 10% от производството). За какъв пазар си говорим ? Или просто така му казваме, за да задължим крайния потребител да си вдигне с 30-60% разходите, щото тъй било уж пазарно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още