IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес и синдикати с общ протест срещу поскъпването на тока за индустрията

Те настояват да бъде овладян спекулативният ръст на цените на електроенергията

10:52 | 04.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец, което ще бъде с до 60 на сто. Това потвърди пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Индустриалците настояват да се „нормализира ситуацията”, което за тях означава да се промени начинът на работа на електроенергийната борса чрез увеличаване на предлагането на електроенергия. Настояват и да се разследват спекулативни сделки, които се извършват на пазара на електроенергия. 

Няма икономическа основа за един такъв скок на цените на електроенергията, смята Велев. И цените на производител на електроенергия са нараснали с по-малко от 5 на сто, а в същото време на нас ни се предлагат цени с 50% по-високи. Разликата очевидно е спекула, посочи той.

По думите му поскъпването ще бъде компенсирано или чрез поскъпване на крайните продукти, или чрез орязване на заплати.

Васил Велев каза, че работодатели и синдикати са обявили готовност за съвместни общи протестни действия. Следващата седмица работодателските организации ще координират своята позиция.

Поскъпването на тока за индустрията ще доведе и до увеличение в цените на храните и хранителните продукти, предупреждават представители на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още