IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: Няма диспропорции, заради които токът на свободния пазар да поскъпва

Цената на електроенергията корелира с цените на борсите в Румъния и Унгария, посочи председателят на КЕВР

14:29 | 21.12.17 г.
<p>
	Иван Иванов. <em>Снимка: Олег Попов Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка: Олег Попов Investor Media Group

Няма диспропорции, които да налагат поскъпване на тока на свободния пазар, смята председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. Според него основната предпоставка за това е повишаването на цената в Централна и Западна Европа. България не е официално свързан пазар, но има свободен обмен на електроенергия и цената на българската борса корелира с цената на борсите в Унгария и Румъния.

Иванов припомни още, че днес цената на свободния пазар е по-висока, отколкото на регулирания, но преди година е било обратното.

„Това е свободният пазар“, допълни той пред журналисти след откритото заседание в КЕВР, на което беше обсъдена цената на природния газ.

Производството на електроенергия в страната надвишава нивата от миналата година с около 1,3%, а потреблението е с 3,66% по-високо, сочат данните на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). „Характеристиките на пазара не предполагат сериозни диспропорции“, обясни още Иванов.

Той отказа да коментира дали поскъпването на електроенергията на свободния пазар е породено от преразпределяне на пазара. „Регулаторът не може да се произнесе – ние за момента нямаме никакви разследващи функции“, категоричен беше той.

Представители на бизнеса се оплакаха от липсата на гъвкавост на различни продукти на енергийната борса, както и от недостиг на пикова енергия, а в същото време Националната електрическа компания (НЕК) съобщава, че всеки ден между 50 и 300 мегавата, които предлага на борсата, остават неизкупени. 

По-ниската цена на регулирания пазар може да привлече отново бизнеса на ниско напрежение. Това едва ли ще доведе до напрежение на регулирания пазар, смята още председателят на КЕВР. „Регулираният пазар е стабилен“, увери още Иванов и допълни, че битовите и небитовите потребители на ниско напрежение имат правото да се върнат отново на регулирания пазар.

По данни на КЕВР над 85 хил. небитови потребители на ниско напрежение са се прехвърлили на свободния пазар. През тази година, до началото на ноември, около 1000 битови потребители са напуснали регулирания пазар и са на свободния. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още