IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" се оплака от изчисленията на КЕВР за цената на газа

Според компанията регулаторът неправилно използва калоричността на суровината при преизчисление на цената от кубически метри в мегатватчаса

12:22 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Булгаргаз“ ще губи по 4 млн. лева на месец заради изчисленията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по отношение на цената на природния газ. Това стана ясно по време на откритото заседание в сградата на регулатора, посветено на цената на суровината от 1 януари 2018 година.

Според ръководителя на „Лицензионна дейност“ в газовото дружество Иван Иванов работната група на регулатора преизчислява неправилно цената на газа от кубически метра в мегаватчас, използвайки калоричността на суровината, но в предишен период.

От компанията обясниха, че „Газпром“ обявява калоричността на газа всеки месец. По този начин на месец „Булгаргаз“ ще губи по 4 млн. лева, а загубите ще се мултиплицират през следващите периоди.

От работната група в КЕВР обясниха, че ще изчакат и писменото становище на газовата компания, за да се запознаят в детайли с възраженията. Председателят на регулатора Иван Иванов коментира пред журналисти, че това възражение няма да повлияе съществено върху ценовото решение за газа от началото на 2018 година.

През целия отоплителен сезон няма да има промяна на цената на парното и тока, увери още той. В зависимост от ситуацията това може да продължи и след 1 април, каза още Иванов.

За него промяна може да има само от цените на алтернативните горива на световните пазари. В момента цената на петрола е висока, призна той, но прогнозира, че ще има има успокоение през следващите три месеца и това няма да се отрази в искането на „Булгаргаз“ за цената на природния газ за второто тримесечие на 2018 година.

В началото на декември „Булгаргаз“ поиска промяна на цената на природния газ за първото тримесечие на следващата година в рамките на 2,83%. Това искане беше потвърдено от изчисленията на работната група.

Окончателно цената на природния газ от началото на 2018 година ще бъде определена на закрито заседание на регулатора, насрочено за 28 декември. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още