IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електроенергията в Западна Европа поскъпва след Коледните празници

Заради по-високата цена на свободния пазар у нас, работодателски организации призоваха малкия бизнес да се върне на регулирания пазар

15:28 | 27.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спот цените на електроенергията се повишават в два от най-големите западноевропейски пазари - в Германия и във Франция, след Коледните празници, съобщава Ройтерс.

На пазара в Германия в сегмента "ден напред" електроенергията е поскъпнала с 9 евро до 34 евро за мегватчас, спрямо цената в петък (22 декември).

Повишението се обяснява с по-голямото търсене след Коледните празници и по-ниските температури. Очакванията са, че увеличението ще бъде с 2 гигавата до 67,6 гигавата, средната температура ще бъде с 1,3 градуса по Целзий по-ниска.

Във Франция цените се увеличават по-осезаемо - с 19 евро до 49 евро за мегаватчас. Там следпразничното увеличение също е съпътствано от прогнозите за влошаване на времето - очакванията са, че средните температури ще паднат с 2,3 градуса по Целзий.

Поскъпването на електроенергията е тенденция, наблядавана в цяла Европа през последните месеци. В дните преди Коледа председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обясни, че на пазара у нас няма диспропорции, които да налагат поскъпването на тока, а цената е релевантна на борсите в Централна и Източна Европа.

В петък (22 декември) на борсата в сегмента "ден напред" електроенергията достигна средна цена от малко над 72 лева на мегаватчас. По-рано днес на БНЕБ търговията приключи при 55 лева средна цена за мегаватчас електроенергия с доставка на 28 декември.

Заради по-високата цена на свободния пазар работодателските организации призоваха своите членове, които са на ниско напрежение (основно малки и средни компании) да се върнат на регулирания пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Нали беше уж глобално затопляне ... или няма значение , важното е да има глобално поскъпване ... фотоволтаици и вятър ...ала бала !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още