IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" намалява цената и на газа за индустрията

Компанията и КЕВР бяха критикувани заради ценовото решение за "синьото гориво" от 1 ноември

11:21 | 05.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" е внесла заявление за промяна на цената на газа и за индустриалните потребители от 1 ноември, става ясно от съобщение на сайта на компанията. Газовият оператор и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) бяха подложени на сериозни критики от страна на бизнеса, защото ползите от договорените по-евтини количества газ от "Газпром" се ползваха само от бита.

В своето заявление до енергийния регулатор от "Булгаргаз" посочват, че през ноември и цената за клиентите, сключили договор за доставка по свободно договорени цени ще бъде 93,19 лева за мегаватчас. Това е намаление от 1,4% спрямо цената от 1 октомври. По същата цена "Булгаргаз" продава суровината и за крайните снабдители и топлофикационните дружества.

От компанията посочват, че по този начин цената на газа за българската индустрия е близо два пъти по-ниска спрямо тази на европейските борси - доставките през ноември достигат 91 евро на мегаватчас.

На базата изчисленията, преди да бъде постигната договорката с "Газпром Експорт", цената на газа беше малко над 119 лева за мегаватчас. При тази цена "Булгаргаз" предвиждаше да продава газ на стопанските потребители, но заради острото недоволство компанията промени решението си.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) изпратиха специална позиция до медиите, в която благодариха за намалената цена.

Двете организации поискаха оставката на председателя на КЕВР Иван Иванов заради ценовото решение и заплашиха институцията със съд и Европейската комисия.

Сега обаче те посочват, че са получили пълно съдействие от енергийния регулатор, както и че "Булгаргаз" е пример "за държавно дружество, което се управлява компетентно, професионално и честно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още