IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът иска справедливо разпределение на евтиния газ, договорен от "Булгаргаз"

Вобща позиция от АОБР и БФИЕК настояват КЕВР да отмени решението си за цената на газа от 1 ноември

19:11 | 02.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на бизнеса поискаха от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да отмени решението си за цената на природния газ от 1 ноември. В понеделник (1 ноември) от енергийния регулатор утвърдиха цена на "Булгаргаз" в размер на 93,19 лева за мегаватчас, което е с почти 1,5% по-ниско спрямо цената от 1 октомври.

Оказа се обаче, че това е цената само за крайните снабдители и топлофикационните дружества, тоест ще се използва само от бита.

За индустрията цената на природния газ ще бъде 119,87 лева за мегаватчас, или ръст от 27% спрямо 1 октомври, се казва в обща позиция на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

По-късно позицията беше изпратена до медиите и от Асоциацията на организацията на българските работодатели (АОБР), в която членува и КРИБ, който беше и ротационен председател на обединението през 2020 г. От началото на годината тази роля се изпълнява от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

"Производствата в България продължават да плащат най-високата цена на електроенергията в Европа, а енергоинтензивната индустрия я няма на картата на правителството", категорични са от организациите. Те настояват да бъде преустановена забранената от Закона за енергетиката и европейските правила практика на кръстосано субсидиране, при което бизнесът плаща по-висока цена за енергията, за да бъдат защитени битовите потребители.

С решението си КЕВР изпрати послание към икономиката и то е: "Инвеститори, бягайте далеч от тази страна", се казва още в писмото. Работодателските организации са категорични, че енергийният регулатор се държи като "поделение на социалното министерство" и настояват за справедливо разпределение на ползите от договорките, постигнати от "Булгаргаз" с "Газпром Експорт".

Ако това не стане, въпросът ще бъде отнесен до компетентния съд и до Европейската комисия, предупреждават още организациите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още