IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България e изпратила меморандум до всички потенциални кандидати за АЕЦ „Белене“

Срокът за изготвяне на обвързващи оферти ще започне да тече от датата, на която ще бъде осигурен физически достъп до „информационната зала“ в НЕК

10:59 | 30.04.20 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изпратен е информационният меморандум за проекта АЕЦ „Белене“ до всички потенциални кандидати от т.нар. „кратка листа“ - Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), Атоменергопром АД - Росатом, Корейската хидро-ядрена корпорация, Фраматом САС – Франция и Дженерал Електрик, САЩ, съобщават от Министерството на енергетиката. 

Меморандумът съдържа базова информация за проекта, правната рамка в страната, както и анализ на пазарната ситуация в региона. Изпращането му до кандидатите стана възможно, след като по-рано април те подписаха споразумението за конфиденциалност по проекта. То е обвързващо както за самите тях, така и за всички техни консултанти, банкери, агенти и други, подчертават от министерството.

Като се отчитат продължаващите мерки в много държави във връзка с пандемията от коронавирус, информационният меморандум е изпратен онлайн. Стремежът на българската страна е да създаде оптимални условия за кандидатите да подготвят обвързващата си оферта в условията на извънредно положение.

Във връзка с актуалната пандемична обстановка срокът за изготвяне на обвързващи оферти ще започне да тече от датата, на която ще бъде осигурен физически достъп на кандидатите до „информационната зала“ за проекта, обособена в сградата на Националната електрическа компания (НЕК).

Припомняме, че през лятото на 2016 г. Арбитражният съд в Женева отсъди НЕК да заплати на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, а съдът отсъди плащането на 550 млн. евро. В замяна НЕК получи изработени два реактора и оборудването в последствие беше складирано на площадката на централата. През септември същата година парламентът разреши отпускането на държавна помощ, за да може НЕК да плати на "Атомстройекспорт" за двата реактора.

Междувременно управляващите решиха да се търси стратегически инвеститор за изграждането на централата, но без да се гарантира изкупуването на електроенергия и без държавни гаранции за проекта.  Правителството започна процедурата за избор на стратегически инвеститор през май 2019 г. в опит да придвижи спрения през 2012 г. проект.

В края на миналата седмица България уведоми „Росатом“ за отлагане на сроковете за провеждането на търга за строителството на АЕЦ „Белене“ заради пандемията от коронавирус. Сроковете за удължаване на работата по търга ще зависят от периода на действие на ограниченията заради пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
Мъск ще идва с кораби-батерии, качва енергийка и хоп в далечна страна, нямаща си достатъчно ток. и тъй, кво толкоз. а може и нещо друго, тъй като енергията може да се преобразува, правят /както един с емотикон зеле пише/ концентрация на енергията - например свиване на електронните нива и енергията се събира в кибритена кутийка и така се изпраща не знам къде си. или там нещо подобно, де.да, изглеждам пълен гл упак с това, което писах, знам.но го написах за да знаят как изглеждат "зеленосделчиците" в очите на тези, които разбират от производство, дистрибуция и потребление на електрическа енергия. те изглеждат - гл упаво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 3
mirodes
преди 3 години
Максималното потребление през април е било 4 гигавата в определени часове.Зимата стига 6,максимум 7 в изключително студени зими.Имаме мощности от 12 гигавата.Пита се в задачата защо ни са още мощности?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
Valentin13
преди 3 години
ядрената енергия е най-чистата и евтина енергия. нека строят, те и преди короната имаха такива грандиозни планове, чертаеха едни графики ум да ти зайде. написаха си едни бонуси, не е за разправяне. планираха едни почивки за 2020. и тогава дойде короната...и всички вече разбраха колко са безпомощни, глупави и това, че са се наредили на най-предната част на софрата, не им дава повече акъл, а просто повече манджа с която един ден се задавят. и сега ще стане така. стройте белен и аз съм за.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
На хартия *** имат и изтребител 5-то поколение. Един глупав въпрос, защо двата ни реактора са уникати? Това са единствените произведени от този тип на тази грешна земя. От този "модел" няма и няма да има другаде, щото са много готини!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
Mechkata
преди 3 години
Доклад с резултатите от проведена в периода 12-16 декември 2011 г.експертна мисия на МААЕ за преглед готовността на проекта АЕЦ Белене всъответствие с новите изисквания на МААЕ и въпросите, произтичащи от аварията във Фокушима.След аварията в ядрената централа Дай-Ичи 1 във Фукушима от 11 март 2011г. Европейската комисия поиска извършването на преоценка на безопасността на всички ядрени централи в експлоатация в Европейския съюз. Основната цел на тези стрес-тестове е да се извлекат необходимите уроци и там където е необходимо, да се предприемат мерки, така че да се изключи повторението на такава авария.Стрес-тестовете обхващат всички АЕЦ в експлоатация и всички АЕЦ в процес на строителство с одобрен проект. Независимо, че проектът АЕЦ Белене не попада в обхвата на предприетите от Европейската комисия и Групата на европейските ядрени регулатори стрес-тестове, в рамките на лицензионната процедура за одобряване на Техническия проект за АЕЦ Белене със свое писмо 05-00-1 до НЕК ЕАД от 30 май 2011 г. председателят на Агенцията за ядрено регулиране изисква да бъде направен анализ за съответствие на проекта с критериите и методологията на стрес-тестовете, застъпени в Декларацията на ENSREG от 25.05.2011 г. Във връзка с извършения допълнителен анализ на безопасността през месец декември 2011 г. е проведена мисия на Международната агенция за атомна енергия/МААЕ/ за оценка на доклада за стрес-тестове на проекта АЕЦ Белене.Проверката е извършена въз основа на изискванията на стандартите на МААЕ по безопасност, в това число и най-новите стандарти. Едно от заключенията в доклад на МААЕ от проведената мисия, е че проектът АЕЦ Белене осигурява значителен брой технически решения за справяне с цялото разнообразие от аварии и може да се счита, че проекта е от ПОКОЛЕНИЕ III+.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 6
Mechkata
преди 3 години
"Знаете че реакторите са 2+ поколение, но въпреки това ги купихме и даже им се радваме. " Това пък къде го прочете, че ми стана интересно...?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 7
Mechkata
преди 3 години
Ще плащаме и ние - то е ясно, безплатен обяд няма. Но колко и как ще се разбере след като "потенциалните стратегически инвеститори" представят офертите си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 3 години
С това закупено оборудване, доста хора трябваше да с в затвора. Не може да поръчаш такова, след като нямаш договор а само меморандум. И всички се хванахте на въдичката на комунистите, който твърдяха " изхарчим ли някой милиард за АЕЦ Белене, никой не може да го спре". И ще ти задам още "по-глупав" въпрос " как в крайна сметка ще платим останалите 22-23 000 000 000 деноминирани български лева, необходими за построяването и?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
Mechkata
преди 3 години
И ти ми задаваш *** въпроси от сорта "мога ли да смятам", а не даваш отговор какво да се случи с вече закупеното оборудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Можеш да осведомиш русофилската пассмина как с "гигантски крачки върви изграждането" на Аккую и Пакш. Както казваха навремето, петилетката за три години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още