IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на електроенергията на БНЕБ е надолу и през февруари

Най-високата постигната цена в сегмента "Ден напред" е малко над 203 лева за мегаватчас, показват данните на борсата

11:09 | 18.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

От началото на годината цената на електроенергията, търгувана през платформата на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), тръгна надолу. След спада, регистриран през януари, статистиката на борсата показва ново намаление и в двата сегмента на търговията - "Ден напред" и "В рамките на деня".

Средната цена на базовия товар, търгувани в сегмента "Ден напред" през февруари, достига 91,58 лева за мегаватчас, което е намаление от 12% спрямо предходния месец. Средната цена на пиковия товар е 105,05 лева, или спад с 12,2%.

Най-високата постигната цена в този сегмент е 203,28 лева. Спрямо януари има намаление от почти 10 на сто.

Месечната статистика показва още, че спадът на цената е съпроводен с намаление на търгуваните обеми - с малко над 7% до 1,93 тераватчаса. Намалява и търгуваният пиков обем - със 7,2% до 1 тераватчаса.

Основните участници в този сегмент по отношение на продажбите са производителите на електроенергия (68%), а при покупките - търговците (84%).

Сравнението на движението на цените на електроенергията в региона показва, че търговията на БНЕБ е съизмерима с тази на останалите борси. Единственото изключение е търговията в Турция, където цените традиционно са по-ниски.

В търговията в рамките на деня среднопретеглената цена достига 96,85 лева за мегаватчас, или понижение от 16 на сто на месечна база. Среднопретеглената цена на пиковия товар в този сегмент е 109,51 лева за мегаватчас. Това означава спад от 14,3% на месечна база.

Свива се и общо търгуваният базов и пиков обем и в този сегмент - с по около 44%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още