IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на тока отчита спад на енергийната борса през януари

Понижението е на фона на по-големите количества изтъргувана енергия и в двата сегмента на БНЕБ

17:50 | 11.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Спад на цената на електроенергията и в двата пазарни сегмента отчита Българската независима енергийна борса (БНЕБ) през първия месец на 2021 година.

В сегмента "Ден напред" средната цена на базовата енергия е 104,08 лева за мегаватчас, което е спад от 6,2 на сто на месечна база. Средната цена на пиковата енергия пък намалява с почти 11% до 119,62 лева за мегаватчас.

В търговията "В рамките на деня" достигната средно претеглена цена през януари намалява със 17,9% до 115,32 лева за мегаватчас. Среднопретеглената цена на базов товар е 127,82 лева, което е спад от малко над 25 на сто.

Данните на оператора показват още, че електроенергията на борсата поевтинява на фона на ръст на изтъргуваните обеми и в двата сегмента.

В "Ден напред" са изтъргувани 2,08 тераватчаса електроенергия, което е повишение от малко над 19% спрямо декември.  Пиковият обем е 1,1 тераватчаса, или увеличение от малко над 18 на сто.

Няма промяна в броя на регистрираните пазарни участници в този сегмент на енергийната ни борса - 83.

"В рамките на деня" изтъргуваният базов обем е 173 гигаватчаса, което е увеличение с 53%. Активните участници в този сегмент се увеличават с един до 51.

Предизвикателство за БНЕБ през следващите месеци ще е осигуряването на ликвидност на борсата. От създаването си тя разчита на електроенергия от три държавни дружества - АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и водните централи на НЕК, по силата на решение на Европейската комисия. С него Българският енергиен холдинг (БЕХ) избегна санкция от европейския регулатор за монополно положение на енергийния пазар.

Холдингът трябваше да доставя определени количества електроенергия всеки месец, но този срок изтече в края на миналия месец.

Преди дни от борсовия оператор отбелязаха с онлайн церемония своята пета годишнина. Тогава беше посочено, че предизвикателствата за тази година ще са свързани именно с ликвидността на пазара и предстоящите борсови обединения в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още