Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

ЧЕЗ България: Стремим се до края на годината да имаме отговор за активите ни

Според Карел Крал в CEZ се работи и по двата варианта - продажба и оставане на пазара, затова и извършва всички планирани в програмата си инвестиции

ЧЕЗ България: Стремим се до края на годината да имаме отговор за активите ни

Карел Крал. Снимка: ЧЕЗ България

Оттеглянето на "Фючър Енерджи" няма никакво влияние върху преговорите, които се водят в Прага за продажбата на активите на CEZ Group  в България, коментира пред журналисти регионалният мениджър на чешката компания в България Карел Крал. Той обясни, че няма информация за хода на разговорите, но желанието на компанията е до края на годината да стане ясно дали ще се раздели с активи у нас или не.

От самото начало съобщихме, че процедурата по продажбата на активи не е започната от CEZ Group, а имаше подадени оферти, каза още регионалният мениджър на дружеството. Компанията е публична и това наложи тази информация да бъде разпространена.

Според него в CEZ се работи и по двата варианта - продажба и оставане на пазара, затова и извършва всички планирани в програмата си инвестиции.

Още по темата

"Фючър Енерджи" беше посочен от чешки медии като избран кандидат за част от активите на CEZ Group в България. В началото на декември обаче компанията беше отстранена от пазара от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) във връзка с "големи задължения за небаланси".

Това е първият случай с невъзможност на търговец на електроенергия да изпълни задължения към своите клиенти, а те са повече от 5 хил.

"Ситуацията на пазара е много сложна", коментира Карел Крал по този казус. За него това няма да е последният случай на фалит или изтегляне на търговец на електроенергия у нас. Цената на едро на електроенергията в Европа, както и в България, расте и търговците без добро управление могат да акумулират повече загуби, категоричен беше той.

Фалитът не е нещо ненормално за пазара и подобни ситуации е имало в Чехия или Румъния, където оперира компанията, каза Крал.  Според експерти обаче тази ситуация показа някои проблеми в нормативната база.

Зорница Генова, ръководител на "Регулаторни дейности" в ЧЕЗ България, коментира някои неясни моменти около казуса с "Фючър Енерджи". Тя посочи, че в насоките от ЕСО, с които беше удължен срокът за смяна на търговец през декември - до 15 число, не е било ясно посочено дали това важи за всички потребители или само за клиентите на "Фючър Енерджи".

Малко по-късно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) съобщи чрез сайта си, че удълженият срок е само за клиенти на оттегленото от пазара дружество, което все още има лиценз от регулатора да търгува с електроенергия.

"Фючър Енерджи" има около 2 хил. клиенти и 4 хил. измервателни точки на територията на Западна България, уточниха още от ЧЕЗ Разпределение. Те, както и клиентите в цялата страна, на първо време, докато сменят доставчика си, ще бъдат прехвърлени на т.нар. доставчик от последна инстанция. При тях обаче цената е значително по-висока, тъй като тези компании купуват електроенергия в последния момент и от където успеят да намерят.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Бизнесът призовава за приемането на предложените промени в Закона за енергетика