Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Предизвикателството отстранен или фалирал търговец на енергия

Отстраненият от пазара "Фючър Енерджи" показа пропуски в правилата, които са в ущърб на потребителите

Предизвикателството отстранен или фалирал търговец на енергия

Снимка: Архив Ройтерс

Години след като започна процесът по отваряне на енергийния пазар у нас се сблъскваме със ситуация на търговец, който не може да обслужва своите клиенти. Реално това не е прецедент, но за първи път се случва активна фирма с клиенти да бъде отстранена от пазара.

Какви са фактите? От 1 декември Електроенергийният системен оператор (ЕСО) съобщава, че буквално след няколко часа - от полунощ на 2 декември, един от търговците - "Фючър Енерджи", ще бъде отстранен от пазара с мотива "големи задължения за небаланси". Компанията е един от големите активни търговци в списъка на ЕСО, а около нея се разшумя, защото беше сочена като един от кандидатите за активите на CEZ Group в България.

Компанията има между 3,5 хил. и 5 хил. (по различни данни) небитови потребители в цялата страна, повечето на сегмента ниско напрежение. Обслужва и битови потребители.

Още по темата

Така се задейства и процедурата, предвидена в правилата за търговия с енергия, а те предвиждат клиентите на отстранен или фалирал доставчик да бъдат поемани от т.нар. "доставчик от крайна инстанция", което да не ги остави без доставка на електроенергия. До 10 число на месеца те имат право да подадат заявление за смяна на търговеца, а за клиентите на ниско напрежение - да се върнат на регулирания пазар.

В случая клиентите на "Фючър Енерджи" имат само няколко дни да се ориентират на пазара и да подадат своето заявление за промяна. От това колко бързо действат всъщност зависят и какви сметки ще платят за електроенергия, защото цените на доставчиците от крайна инстанция са значително по-високи. Не е ясно обаче чие задължение е да уведоми клиентите за промяната и дали няма да разберат едва от сметките си за това.

По данни на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) цената на ЧЕЗ Електро като доставчик от крайна инстанция например е 124,43 лева за мегаватчас чиста енергия, тоест без допълнителните такси за мрежови услуги и т.н. На Енерго-Про цената е 121,61 лева, на EVN - 149,73 лева, а на НЕК - 141,56 лева. За сравнение, на регулирания пазар цената е 73,82 лева за мегаватчас.

Тъй като ситуацията е извънредна, от ЕСО съобщиха малко по-рано днес, че удължават срока за промяната и клиентите на отстранения "Фючър Енерджи" ще имат време до 15 декември да променят доставчика си и да плащат по-високата цена само за един месец - през декември.

Този частен случай обаче показва редица пропуски в правилата. Например липсват ясни критерии при какви условия търговски участник може да бъде отстранен от пазара, както вариант друг участник, не ЕСО, да съобщи за проблеми с некоректно или съмнително поведение на свой колега.

Ясните правила и критерии ще са гаранция, че няма да има злоупотреби или съмнения за такива от страна на пазарните участници или дори и на ЕСО. Затова и експертите от Института за енергиен мениджмънт препоръчаха да има промяна в правилата, които да отразят тази до известна степен извънредна ситуация на енергийния пазар, за която обаче няма гаранция, че няма да се повтори в бъдеще.

Инициативата за промяна може да дойде от регулатора - Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), както и от други компании на пазара.

Освен условията, при които един пазарен участник може да бъде отстранен, трябва и много ясно да се разпише процедурата на кризисния мениджмънт - кой какво и кога прави при фалит или при отстраняване по каквато и да е причина на търговец, както и как да бъде намален рискът за потребителите и за системата като цяло при подобни случаи.

Темата всъщност повдига още въпросителни относно пълното отваряне на електроенергийния пазар. През последните месеци работата в тази насока зацикли, не се обсъждат варианти, базирани на доклада на Световната банка как могат различните производители да излязат на свободния пазар.

Реалността сега е такава, че на енергийната борса липсва ликвидност, особено що се отнася до върховата енергия, липсва и конкуренцията между производителите, което обрича либерализацията. Колкото до прозрачността, от Института за енергиен мениджмънт са категорични, че всички сделки могат поне да бъдат регистрирани на енергийната борса - в сегмена за двустранните договори. Това няма да ограничи свободата, а ще направи сектора по-прозрачен, смята Иванка Диловска от ИЕМ. 

Тя препоръча още и промяна на профила на енергийната борса - по-гъвкави продукти, фючърси и форуърдни сделки, които да стимулират повече производители да се включат на пазара. 

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
1
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Тези Фючър Енерджи бяха такива *** че който е работил с тях после е съжалявал

Още от Енергетика
Изграждането на "Евмолпия" ще даде тласък на инвестициите в Пловдив и региона