IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът удължи схемите за подкрепа за високите енергийни цени

Одобрена е компенсацията за повишаването на цената на газа през май

15:12 | 01.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По време на днешното си заседание (1 юни) Министерският съвет одобри предложението за удължаване на схемите за компенсация заради високите цени на електроенергията и на природния газ, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.

Подкрепата за бизнеса заради високата цена на електроенергията продължава до края на юни. Тя е в размер на 80% от разликата между реалната средномесечна цена за базов товар в сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базова стойност от 200 лева за мегаватчас.

Промяната в схемата и нейното удължаване бяха договорени с бизнеса в средата на май. Досега границата, над която се предвиждаше подпомагане, беше 185,59 лева за мегаватчас.

Клиенти с цени на електроенергията под базовата или под изчисления размер на компенсацията, не подлежат на подпомагане, посочват още от Министерския съвет.

Министрите дадоха и зелена светлина на удължаване на помощта за битовите потребители на природен газ и на потребителите на топлинна енергия, която се предоставя от топлофикационните дружества на газ и през май. Размерът на компенсацията е фиксиран в размер на 70,90 лева за мегаватчас.

Мярката беше решена също преди дни и с нея се компенсира поскъпването на природния газ през май след спирането на доставките на газ от "Газпром Експорт". На 31 май "Булгаргаз" внесе искане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за намаляване на цената на газа с 13% от 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още