Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР намали цената на природния газ за август и септември 2019 г.

Понижението е с близо 35%

КЕВР намали цената на природния газ за август и септември 2019 г.

Снимка: Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие понижение на цената на природния газ с близо 35% със задна дата за август и септември 2019 г., гласи съобщение на сайта на комисията.

Цената за периода 5-31 август 2019 г. е с 34,79% по-ниска спрямо утвърдената от регулатора, а тази за септември е намалена с 34,32%.

Решението за този ход е взето на закрито заседание на 8 май във връзка с подадените от „Булгаргаз“ ЕАД заявления за утвърджаване на цени за двата месеца.

Още по темата

Промените са свързани с новите условия на договора за доставка на руски газ между „Газпромекспорт“ и „Булгаргаз“, предвиждащи възстановяване на суми за 8 месеца назад, припомня БНР.

През следващите две седмици предстои КЕВР да определи по-ниски цени от октомври 2019 г. до март 2020 г.

„Булгаргаз“ пък след това ще трябва да направи свои изчисления колко трябва да върне на своите клиенти, голяма част от които са топлофикационните дружества.

Очаква се и в отделно решение Комисията за енергийно и водно регулиране да посочи и с колко да се понижи цената на топленергията за целия изминал период.

След това топлофикационните дружества ще приспаднат определени суми от сметките за топла вода и парно на своите клиенти.

По статията работи: Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Газът за ТЕЦ "Марица Изток 2" - решение или измамна алтернатива?