Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР понижи цената на топлинната енергия, но запази непроменена тази на тока

Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за топлофикационните дружества в страната е в размер на 21,84%

КЕВР понижи цената на топлинната енергия, но запази непроменена тази на тока

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След провеждане на редица закрити заседания Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) взе решение да понижи цените на природния газ и топлинната енергия, като запази без промяна тази на електроенергията, съобщиха от енергийния регулатор в прессъобщение.

КЕВР определи нови пределни цени за топлинната енергия на топлофикационните дружества, ползващи природен газ като основен енергиен носител.

За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 26,47 %, във Враца – с 22,52%, в Пловдив - с 12,11%, в Плевен - с 15,65%, в Бургас – с 17,30%, във Варна – с 8,27%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 17,54% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 16,88%. 

Още по темата

Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е в размер на 21,84%.

Комисията утвърди и преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват за основно гориво природен газ. Средното намаление на цените на високоефективната електрическа енергия за тези дружества е в размер на 27,91%. Същевременно средната прогнозна пазарна цена на електрическата енергия се запазва в размер на 90,49 лв./МВтч.

Относно цените на електрическата енергия Комисията реши тези цени да не бъдат изменяни и те остават на сегашните си нива. В мотивите към решението регулаторът посочва, че намалението на преференциалните цени и премии на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от дружествата в сектор „Топлоенергетика“, ще компенсира разходите в същия размер на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ към НЕК във връзка с изкупуването от обществения доставчик на осигуряваните от „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД допълнителни количества електрическа енергия за регулирания пазар за периода 29.01.2020 г. – 30.06.2020.

По тези причини не се променя сегашната „цена за задължения към обществото“ от 19,57 лв./MWh, като не се изменя и цената на електрическата енергия. 

В същото време КЕВР утвърди и новата цена на природния газ, която влиза в сила от днес. Регулаторът одобри цена на газа в размер на 25,20 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

В сравнение с действащата цена за първото тримесечие на 2020 г. в размер на 44,04 лв./MWh, намалението е със 18,84 лв./MWh, или с 42,78%.

Окончателното ценово решение на Комисията е прието в съответствие с променените условия на договора между "Булгаргаз" ЕАД и "Газпром експорт".

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ЕК още не е одобрила схемата за компенсиране на ВЕИ на енергийната борса