IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клиринговата къща на бъдещите газови пазари у нас е още без лиценз

Осигуряването на клиринговите услуги е препоръчително, смятат експертите на КЕВР

14:42 | 17.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията "Клиър Екс", с която са сключени предварителни договори за осъществяване на клирингова дейност на бъдещите газови пазари у нас, още няма лиценз за извършване на клирингови услуги. Това става ясно от закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Институцията разгледа две заявления за организиране на газова борса - на "Газов хъб "Балкан" и на Българска енергийна търговска платформа. Заключенията на експертите са, че и двете компании изпълняват условията за организиране на подобен пазар.

И двете компании имат сключени предварителни договори именно с "Клиър Екс" за осигуряването на клиринга на търговията.

Наличието на разрешително за дейността за компанията, която осигурява клирингови услуги, има само препоръчителен характер, и няма правна стойност по отношение на осигуряване на тези услуги, коментира по време на заседанието председателят на КЕВР Иван Иванов.

Реално и осигуряването на клирингови услуги не е задължително, коментират експертите от КЕВР по време на заседанието. Клиринговата къща е от интерес на потребителите и членовете на платформата, като гарантира плащането по сключените сделки.

На 9 март енергийният регулатор разгледа двете заявления по време на открито заседание. Освен договори към една фирма, която осигурява клирингови услуги, и двете компании залагат на една и съща платформа за търговията - на Trayport.

КЕВР ще вземе решение за издаване на лицензите за заявките за двете газови платформи на 25 март по време на закрито заседание.

От началото на 2020 година у нас заработи газова борса, управлявана от "Газов хъб "Балкан", част от "Булгартрансгаз". На нея се търгуват основно количества газ, осигурени от "Булгаргаз" по програма за освобождаване на количества газ.

Интересът към търговията расте през последните месеци, коментират от "Газов хъб "Балкан". В платформата са регистрирани 43 участника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още