IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компенсациите заради по-евтиния газ – само след промяна в Закона за енергетиката

Размерът на компенсацията за потребителите на толофикациите ще бъде посочван в отделен ред в сметките, заяви Валентин Николов

12:13 | 26.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само с промяна в преходните разпоредби към Закона за енергетика ще могат да бъдат компенсирани потребителите, заяви пред БНР председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов по повод поевтиняването на парното и топлата вода заради договорените по-ниски цени на природния газ, които "Булгаргаз" купува от руския си доставчик "Газпром експорт".

Компенсацията трябва да бъде изчислена за сметките за всеки отделен месец от 5-и август 2019-а до 31-ви март тази година, обясни той. 

„С промените задължаваме регулатора за всеки един месец до 31-ви март 2020-а година, на база предложение на газовото дружество, да се произнесе с цена на газа, на база договора, който вече е сключен с „Газпром експорт", подчерта Николов.

По неговите думи, след като бъдат изчислени тези цени, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се ангажира да актуализира цените всеки месец, както по отношение на цените за газоразпределителните дружества, които доставя газ до домакинствата, така и за топлоелектрическите централи, които ще получават газ от "Булгаргаз". На база на техните разходи ще се изчислява и цената на топлинната енергия за потребителите на топлофикационните дружества. Според Николов трябва да се определи и цената на високоефективното комбинирано производство.

Председателят на парламентарната енергийна комисия заяви още, че след като се изчислят разликите, всяко едно от дружествата, които са клиенти на „Булгаргаз“, ще трябва да изчисли своите цени, така че да бъдат компенсирани клиентите.

„След като и те бъдат изчислени, топлофикационните дружества са задължени да компенсират своите клиенти с първите сметки до момента, когато бъдат изчерпани тези компенсации. Към този вариант се прибягва, защото връщането на пари би било много по-сложно за осъществяване, обясни Николов.

В съответната сметка - изравнителна или потребителска – на отделен ред клиентите ще получават информация за размера на компенсацията. Ако тя е по-голяма от първата сметка, ще се приспадне и от втората или третата - до момента, когато тази сума бъде изравнена.

„Вие няма да плащате до момента, докато бъде изравнена сметката, и ще знаете, разбира се, какъв размер е тя, защото ще бъде изписано като отделен ред“, посочи Николов.

Законодателните промени ще бъдат направени навреме, тъй като предложенията вече са били изпратени до всички заинтересовани страни, които да могат да изразят становище.

„Трябва да изчакаме аргументите на всички страни. Разбира се, че парламентът ще реши най-накрая, но въпросът е какво ще предложим като текст, вносителите. До петък изчакваме всички дружества да дадат мнения по текстовете. След това изчистваме текстовете, които смятаме, че са подходящи за внасяне в НС. В понеделник работна група изчиства и ги входира в НС“, посочи още Николов.

Голяма част от бизнеса очаква тази глътка въздух, така че проектът касае извънредното положение, категоричен е Николов, според когото законът ще бъде гласуван.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още