IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК ще провери готвени промени в Закона за енергетиката

Комисията иска да оцени дали новите правомощия, които ще получи КЕВР, няма да накърнят нейната компетентност

17:32 | 07.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще оцени предложените промени в Закона за енергетиката, с които се въвежда европейският регламент REMIT, става ясно от съобщение на сайта на регулатора.

Промените предвиждат повече власт за Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) при разследване на случаи на съмнения за нарушения на конкуренцията на регулирания борсов енергиен пазар.

От КЗК посочват в мотивите за започналата проверка, че промените касаят чувствителен сектор – енергетиката, който е често наблюдаван от регулатора. Текстовете целят предотвратяване на пазарни злоупотреби, но КЗК трябва да установи дали няма да има неблагоприятни последици върху конкуренцията на пазара.

„Въпросът за прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия и лоялните търговски практики на него е тясно свързан с областта на конкуренцията и отношенията, регулирани от конкурентното право“, посочват от антимополния регулатор.

Друг аспект, който обуславя оценката на КЗК на предложените текстове, е фактът, че в техните правомощия е да установяват забранени споразумения или съгласувани практики. В този кръг нарушения се включва и определянето на цени или ценови условия и манипулиране на тръжните процедури. Затова и Комисията иска да установи дали новите правомощия на КЕВР няма да нарушат настоящата компетентност на КЗК за контрол върху участниците на енергийните пазари.

С предложените в края на януари промени в енергийния закон всъщност се прилага европейския регламент REMIT за търговията на едро с електроенергия. При разработването на текстовете в Брюксел беше преценено, че контролът върху пазарите трябва да бъде осъществяван от енергийните регулатори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още