IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на енергетиката предлага БЕХ да се ръководи от двама директори

През юли служебният енергиен министър опита без успех да смени директора на мегаструктурата Валентин Николов

16:39 | 08.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Двама изпълнителни директори и борд от деветима души, вместо сегашните петима, предлага служебното Министерство на енергетиката за Българския енергиен холдинг (БЕХ). Това искане е внесено в Агенцията по вписванията днес (8 ноември), съобщава БНР.

Като втори изпълнителен директор е посочен Иван Андреев. На този етап няма коментар от ведомството какво налага промяната в управлението на мегаструктурата, докато те не бъдат официално вписани.

В края на юли служебният енергиен министър Андрей Живков опита да смени директора на БЕХ Валентин Николов. Бившият депутат от ГЕРБ беше назначен на поста само няколко месеца по-рано, след като спечели конкурса, организиран от енергийното ведомство. Той замени Жаклен Коен и промяната в ръководството беше официално вписана в Търговския регистър на 31 май 2021 г.

Официално посочените мотиви за смяната на Николов и още четирима членове на Съвета на директорите (Диян Димитров, Иван Андреев, Стелиан Коев и Александър Църноречки) беше нарушение на Закона за публичните предприятия в частта му за необходимите условия за заемане на длъжност за управляващите държавни предприятия.

По-късно пред Народното събрание Андрей Живков коментира, че е поискал смяната на Валентин Николов, защото не се е съобразил с искането му за оставка на ръководството на "Булгартрансгаз". Това стана след доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), показал нарушения при теглене на заеми, с които газопреносното дружество строи "Балкански поток".

Съдът обаче спря вписването на предложеното от Живков ново ръководство на БЕХ. Един от предложените тогава членове - Ива Петрова, беше назначена за зам.-министър на енергетиката във второто служебно правителство, ръководено от Стефан Янев.

Ако исканата промяна бъде вписана в Търговския регистър, част от членовете на Съвета на директорите ще бъдат избрани чрез конкурс, а другата - чрез назначение. От Министерството на енергетиката не коментират дали това би създало правни проблеми в управлението на БЕХ, допълват от БНР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Малко са двама.Поне 6-7 ги направете и борда да е 30-40 човека,кви са тия 9...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още