Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

МС предлага да се ратифицира споразумението за интерконектора с Гърция

Споразумението предвижда разпределение на приходите от проекта на териториален принцип между България и Гърция

МС предлага да се ратифицира споразумението за интерконектора с Гърция

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира споразумението между България и Гърция относно проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България (IGB). 

Още по темата

Споразумението, чиито основен фокус е стабилизирането на нивата на данъчно облагане за 25 години, периодът на експлоатация на газопровода, беше подписано в София октомври миналата година. То има за цел да се установи предвидимост на паричните потоци за акционерите в проектната компания, фиксирайки нивата на корпоративния данък в двете държави към ставките, действащи в момента на сключването на споразумението. Това ще позволи и прилагането на конкурентна тарифа за пренос, което ще повиши атрактивността на газопровода за бъдещите търговци на газ.

Споразумението предвижда и разпределение на приходите от проекта на териториален принцип, при който общата печалба от преноса на природен газ по газопровода се разпределя между двете държави пропорционално на дължината на неговото трасе на всяка от двете територии.

В началото на годината енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че строителството на интерконектора трябва да приключи през октомври. По думите ѝ въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м. годишно азербайджански природен газ за страната от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
ЧЕЗ получи две отличия на Годишните награди за отговорен бизнес 2020